A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Nagyon magas a szálló por koncentrációja a londoni metróban: a londoni King’s College kutatóinak mérései szerint a 2,5 mikronos (PM 2,5) finomszemcsés anyagok koncentrációja 15-szöröse a brit főváros központjában a felszínen mért szállópor-koncentrációnak.

A kutatók speciális hátizsákban elhelyezett mérőműszerekkel mérték a 2,5 mikronos szálló por szintjét a metróhálózat különböző vonalain és a föld felszínén, például olyan gépjárműforgalommal telített utakon, mint az Oxford Street, vagy a parkokban, mint a Hyde Park, olvasható az intézmény oldalán közzétett közleményben. A kapott adatokat interaktív térképre helyezték, így állomásonként meg lehet nézni, hogy az adott helyen mennyire rossz a földalatti levegő.

Kimutatták, hogy a szálló por koncentrációja vonalanként és helyszínenként változó, a Victoria vonalon mérték a legmagasabb szintet, a District vonalon a legalacsonyabbat.

A SZERELVÉNYEKBEN MÉRT ÁTLAGOS KONCENTRÁCIÓ A VICTORIA ÉS A NORTHERN-VONALAKON MAGASABB VOLT, MINT A MÁS KÜLFÖLDI NAGYVÁROSOK – PEKING, LOS ANGELES, MEXIKÓVÁROS, NEW YORK, SZÖUL, TAJPEJ, SYDNEY ÉS BARCELONA – METRÓHÁLÓZATAIBAN FELJEGYZETT SZÁLLÓPOR-KONCENTRÁCIÓ.
Az állomások tekintetében az Oxford Circus, a Waterloo és a London Bridge állomásokon mért koncentráció volt a legmagasabb.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy A LONDONI METRÓN UTAZÓK MAGASABB SZÁLLÓPOR-KONCENTRÁCIÓNAK VANNAK KITÉVE, MINT A MÁS KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZT HASZNÁLÓK.
A szálló por belélegzése káros hatással van az egészségre, szívbetegséget, stroke-ot, tüdőrákot, krónikus obstruktív tüdőbetegséget okozhat. Ugyanakkor még alig ismert, hogy mi a különbség a 2,5 mikronos finomszemcsés anyagok relatív mérgező hatása között föld alatti környezetben és a föld felszínén, írták a kutatók.

A londoni metrót naponta 2,8 millió utas használja, egy átlagos út hossza 47 perc. Az Environment International című folyóiratban megjelent, a brit főváros közlekedéséért felelős London Transporttal közösen végzett kutatás célja, hogy információkkal szolgáljon a londoni metró levegőminőségének javításához.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek