Hirdetés
greenfo/MTI

Közzétette azt a japán bálnavadászatról készült véres felvételt a Sea Shepherd nemzetközi aktivista szervezet ausztrál szárnya, amelyért öt évig folytattak harcot a bíróságon, küzdve az ausztrál kormány és annak cenzúrája ellen.

A Sea Shepherd tengervédő csoport ausztrál aktivistái által megosztott háromperces videó azt mutatja, hogyan gyilkolják kíméletlenül és barbár módszerekkel japán bálnavadászok a ceteket a Déli-óceánon. A sokkoló felvételen egy “Research” (kutatás) feliratú vadászhajó emberei szigonyozzák sorra a bálnákat, majd azokat uszonyuknál fogva húzzák ki a vízből a feldolgozóhajó fedélzetére, miközben madarak lakmároznak a lassú kínhalállal pusztuló vízi emlősök belsőségeikből. Japán folyamatosan azt hangoztatja, hogy az ország bálnavadász hajói csupán kutatási céllal fognak be bálnákat, nem túl nagy példányszámban.

Íme  egy háromperces összeállítás a felvételekből – csak erős idegzetűeknek: 

They didn’t want you to see this. Illegal Japanese whaling filmed by the Australian Government in Antarctica – Full length. from Fair Projects on Vimeo.

"Ez a film maga a véres állatiasság, kegyetlenség és értelmetlen gyilkolás" – mondta az aktivistákat vezető Jeff Hansen "gyönyörű, intelligens és fenséges állatoknak" nevezve a bálnákat. “A ceteket robbanószigonnyal vadásszák le, amely repeszeket szór szét a testükben, és amelynek fogai beakadnak az állat bőre alá” – magyarázta Hansen.

A videofelvételt az ausztrál vámhatóságok készítették még 2008-ban egy antarktiszi misszió során. Hansen szerint az ausztrál kormány azért próbálta meg elkerülni a videó nyilvánosságra hozatalát, mert az árt a Japánnal fenntartott diplomáciai kapcsolatoknak. "A kormány az orvvadászok oldalára állt ahelyett, hogy megvédené a Déli-óceánban élő bálnákat" – mondja az aktivista.

Az ausztrál kabinet háromszor utasította el a felvétel nyilvánosságra hozására vonatkozó kérvényt, míg végül az információs biztos májusi döntését követően lehetővé vált annak későbbi közzététele.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás