A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Évek óta nem látott szintre nőtt az erdőirtás a brazil szavannán. A Cerrado nevű füves-fás-erdős vidéken az INPE brazil űrkutatási hivatal minap közzétett adatai szerint egy év alatt 8 %-kal, 8531 négyzetkilométerre nőtt az erdőktől megtisztított terület az Amazóniától délre fekvő, több állam területén elnyúló régióban. Ez eddig a 2015 óta mért legmagasabb adat.

A területet „fejtetőre állított erdőnek” is nevezik, mivel az itt honos növények nagyon mélyre eresztik gyökereiket, hogy túléljék az aszályokat és a futótüzeket, emiatt a növényzet jelentős karbonelnyelőnek számít, elpusztítása, égetése karbonkibocsátóvá teszi a régiót.

A BRAZIL ÖKOLÓGUSOK FELFIGYELTEK A MEGEMELKEDETT ERDŐIRTÁSRA A VILÁG LEGSOKSZÍNŰBB ÉLŐVILÁGÚ SZAVANNÁJÁN.

Mercedes Bustamante, a Brazíliavárosi Egyetem ökológusa a Reutersnek nyilatkozva „rendkívül aggasztónak” nevezte az adatokat. A friss eredményeket a brazil kormány szilveszterkor hozta nyilvánosságra, a szakember szerint csak figyelemelterelésre használta a vezetés.  A környezetvédők figyelme azért is fokozott a Cerradóval kapcsolatban, mert az 1970-es évek óta a természetes növényvilágának körülbelül a felét pusztították el földművelés (leginkább szójatermelés) és állattartás céljából. Mára a szójamezők több mint fele található a szavannás vidéken.

Manuel Ferreira, a Goiási Szövetségi Egyetem geográfusa szerint az egyik leggyorsabb ütemben átalakult hely a Földön a Cerrado. A térségben rendszeresen fedeznek fel korábban ismeretlen növény- és állatfajokat, de sok faj valószínűleg még azelőtt kipusztul, hogy megismerhettük volna.

szójaföldek az esőerő helyén is Brazíliában. © Daniel Beltrá Greenpeace

AZ ERDŐIRTÁS MÉRTÉKE A 2000-ES ÉVEK UTÁN CSÖKKENÉSNEK INDULT, AZONBAN JAIR BOLSONARO ELNÖK HATALOMRA JUTÁSA ÓTA ÚJRA EMELKEDIK, ugyanis a köztársaság vezetője a mezőgazdasági hasznosítást és a fejlesztést az érzékeny ökoszisztémákban is ösztönzi.

A múlt hónapban egy szójatermelőkből álló csoport azt állította, hogy adataik szerint a földművesek inkább a már megtisztított területeket hasznosítják ahelyett, hogy teljesen új helyeken irtanák ki az erdőket.

Nyitókép: szójabetakarítás la brazíliai Mato Grosso államban

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás