A rovat kizárólagos támogatója

Néhány órás permetezéssel tehette tönkre ismeretlen gazdálkodó az egyedi méhészek egész éves munkáját. A Németh testvérek összesen 63 méhcsaládját pusztította el a mérgezés három napja.

– Rábaközi méhészként büszkén hirdettem, hogy a környezetemben lévő gazdák méhkímélő szerekkel, eljárásokkal dolgoznak – nyilatkozta Németh Gábor a Kisalföldnek. – Ez sajnos a mai nappal véget is ért, mivel valaki olyan szert használt, ami hatvanhárom méhcsalád pusztulását okozta. Helytelen technológia alkalmazása is vezethet a méhek elpusztulásához. Vannak olyan szerek, amelyeket csak napkelte előtt, illetve napnyugta után lehet kijuttatni.

– Szombaton délután a szokásos időben mentünk, hogy dolgozzunk a méhekkel – idézi fel a hétvégi eseményeket az egyedi méhész. – Rengeteg méhtetem feküdt a kaptárok előtt. Azonnal lehetett látni a szívókájukon, hogy mérgezésben pusztultak el, ezért még aznap értesítettük a hatóságot.  A szokásos eljárásrend szerint a méhész a területileg illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatóságánál jelezte a méhpusztulást.

A hatósági állatorvos a helyszíni vizsgálat után – mivel fennállt a mérgezés gyanúja – értesítette a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóságot. Az igazgatóság szakértője a környező gyümölcsösökből és repcéből vett mintát a toxikológiai vizsgálathoz és az elhullott méheket is megvizsgálják.

A kieső mézmennyiséget nehéz megbecsülni, de 63 méhcsalád esetében akár több száz kilo­grammról is beszélhetünk. A gyűjtőbogaraink elpusztultak, így nem sok tavaszi virágmézünk lesz. A méhészeknek ez egy igazi rémálom – összegezte a kárt Németh Gábor.

Hogyan tovább?
Ha az elindított eljárás során bebizonyosodik, hogy szabálytalanság történt, bírságot szabnak ki, sőt, amennyiben a növényvédelmi tevékenység összefüggésbe hozható a méhpusztulással, azt a hatóság súlyosbító körülményként értékeli – olvasható a Nébih oldalán.

Nyitókép: Németh Gábor méhész  fotó: kisalföld

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek