Hirdetés

Háromszázezer köbméter nyersolaj van abban a Nabarima nevű venezuelai tankhajóban, amely két éve horgonyoz a Karib-tenger Paria-öblében. A tanker most lassan borulni kezdett, és ha nem sikerül megállítani, akkor sohasem látott csapással fenyegeti a világ egyik legszínesebb élővilágú területét.

A Nabarima nevű tanker ötször annyi olajat tartalmaz, mint az Exxon Valdez, amely 1989-ben okozott ökológiai katasztrófát Alaszka partjainál. Abban a balesetben legalább 200 ezer élőlény pusztult el, a halak és egyéb állatok tíz év múlva is betegségeket mutattak, a madarak eltűntek. Az Exxon Valdez-katasztrófa kutatók szerint hetven évig érezteti hatását.

A Zöld HVG szerint a Nabarima jelenleg 25 fokos szögben dőlt meg, egyelőre nem történtek intézkedések a megállítására. Helyi környezetvédők úgy nyilatkoztak a CBS News-nak, hogy a különösen súlyos hurrikánszezon miatt még fenyegetőbb a katasztrófa, amely ha bekövetkezik, a Karib-tenger egész déli felén megroppanthatja az élővilágot. A területet a klímaváltozás amúgy is megviseli, a Nabarima felborulása pedig olaj lenne a tűzre.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás