A rovat kizárólagos támogatója

Tavaly, karácsony előtt egy nappal jelentették be, hogy a magyar állam energetikai vállalata, az MVM, megvásárolja a Mátrai Erőművet. Az eladó Mészáros Lőrinc felcsúti üzletember volt. Az MSZP által kikért adatok szerint az eddig ismertnél négyszer többe fájhatott a Mátrai Erőmű a magyar állampolgároknak.
— 17,44 milliárdért vett a magyar állam egy nagy szénerőművet Mészáros Lőrinctől márciusban.
— Már akkor is azt mondta az ellenzék, hogy ez nagyon rossz üzlet volt az állam részéről.
— Az MSZP elnöke kikérte a bevásárlás dokumentációját, amit ma nyilvánosságra is hozott.
Ebből az derül ki, hogy a vételáron felül még 57,7 milliárd forintot kellett a cégre költenie az államnak.

Tavaly, karácsony előtt egy nappal jelentették be, hogy a magyar állam energetikai vállalata, az MVM, megvásárolja a Mátrai Erőművet. Az eladó Mészáros Lőrinc felcsúti üzletember volt.  Az üzletet idén márciusban zárták, már a vírus miatt elrendelt korlátozások idején. A karácsonyi bejelentéshez hasonlóan egy olyan alkalommal, amikor az emberek többségének a figyelmét más dolgok kötötték le. Az üzlet eddig is nagyon furcsának tűnt, és most olyan adatok kerültek nyilvánosságra, amelyek alapján még furcsábbnak látszik.

Az üzlet zárásakor az derült ki, hogy az állami cég 17,44 milliárd forintot fizetett a Mátrai Erőműért, és a mellette működő, biomasszát előállító Geosol Kft-ért. Csakhogy most az derült ki, hogy az MVM több mint négyszer ennyi pénz felszabadítását kérte az államtól, hogy az üzletet meg tudja kötni. Szükségét látta ugyanis a vállalat vezetése, hogy megadjon még 4,9 milliárd forint tagi hitelt, amit Mészáros magántőkealapjának kellett kifizetni; továbbá kellett még 26,4 milliárd forint tőkeemelés; és még egyszer 26,4 milliárd forint áthidaló hitelkeret is, hogy az erőmű működőképes maradjon.

Az áthidaló hiteleket és a tőkeemelést az MVM az üzlet lezárulta utáni időszakra kérte a kormánytól, vagyis ezek nem részei a vételárnak, de az MVM vezetése szorosan összekapcsolta a pénz igénylését az adásvétellel, mondván másképpen nem lehet működtetni a céget.

Vagyis összesen 75,14 milliárd forintra volt szüksége az MVM-nek, hogy megszerezze az erőművet. 

Az erről szóló dokumentumokat ma reggel hozta nyilvánosságra az MSZP a honlapján, miután a párt elnöke, Tóth Bertalan, közérdekű adatigényléssel fordult az MVM-hez. Az MVM számos dokumentumot átadott, bár a legtöbb erősen hiányos, kitakarások, illetve visszatartott mellékletek sora korlátozzák a nagy állami bevásárlás teljes megismerését. A hiányzó adatokért Tóth pert indít az MVM ellen.

forrás: Szél Bernadett FB oldala

Drágának tűnt, de nem lehetett tudni, hogy ennyire

Azt eddig is lehetett sejteni, hogy az államnak valójában többe kerül majd az erőmű megszerzése, mint a vételár volt, hiszen abban a két évben, amíg Mészárosé volt, veszteségesen működött. Már az átvételkor látszott, hogy sok pénz hiányzik a cégből, de hogy mennyire sok, az csak most derült ki.  Pedig már a 17,44 milliárdos vételár is soknak tűnt, főleg annak ismeretében, hogy amikor Mészáros Lőrinc átvette a céget, 11,2 milliárd forint osztalékot vett ki belőle. Ezt az összeget még az előző, német tulajdonos rakta félre, feltehetően a 20-as évek második felében esetékes rekultivációra, azaz a környezeti károk enyhítésére.

Az egész üzlet kezdettől annyira büdös volt, hogy Szél Bernadett független képviselő már februárban, a vételár bejelentése előtt feljelentést tett a rendőrségen hűtlen kezelés miatt, mert ahogy akkor fogalmazott, “a kormány egy pénzügyileg kivéreztetett, veszteséges, azonnali tőkepótlásra szorult, jelentős környezetvédelmi kötelezettségekkel terhelt erőműroncsot vett meg Mészároséktól ismeretlen áron.” (A Nemzeti Nyomozó Iroda májusban bűncselekmény hiányában a nyomozást megszüntette, mondván az MVM körültekintően mérte fel a költségeket.)

Az MSZP által most nyilvánosságra hozott adatokból az is kiderül, hogy az MVM igazgatósága a döntést felterjesztette Bártfai-Máger Andreának, az MVM-t felügyelő tárca nélküli miniszternek. A döntés feljebb pöckölése az igazgatóság indoklása szerint az MVM alapszabályából következett, de az MSZP értelmezése szerint a cég vezetői így akarták a felelősséget eltolni maguktól. Ezt az értelmezést erősítik a 444-hez eljutott tavaly év végi iparági pletykák is, amelyek arról szóltak, hogy az MVM vezetői nem akarták, hogy rájuk égjen a döntés, mert korántsem voltak meggyőződve az üzlet racionalitásáról, és saját védelmükben kérték a miniszter világos utasítását.

Folytatás a 444.hu-n:  Kitakart kockázatok

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás