A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 444.hu

Rekord mennyiségű, négyzetméterenként 1,9 millió műanyagdarabkát találtak Olaszország közelében, a Földközi-tenger fenekén a Manchesteri Egyetem kutatói.

Ezek az egy milliméternél is kisebb mikroműanyagok valószínűleg ruhaneműkből és más szintetikus textilekből származnak, de vannak köztük nagyobb tárgyak apró darabjai is.  A kutatók arra jutottak, hogy a műanyagdarabkákat azok a mélytengeri áramlatok sodorják egy kupacba, amelyek azért is felelősek, hogy oxigént és táplálékokat szállítsanak a mélytengeri élőlények számára. Félő, hogy ezek az élőlények a műanyagdarabkákat is megeszik, és veszélybe kerül a biológiai sokszínűség., írja a BBC.

Korábbi számítások szerint évente 12 millió tonna műanyagszemét kerül az óceánokba, többnyire a folyókon keresztül. Bármennyire is látványosak a partokra vetett hulladékhalmok, ezek az összes műanyagszennyezés mindössze egy százalékát teszik ki, a többinek a pontos helyét sem ismerjük. Egy részét bizonyára elfogyasztják a tengeri élőlények, de nagyobbik része egyszerűen darabjaira hullik, és elsüllyed. Via 444.hu

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek