A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 24.hu

Szép búcsúajándékot kapott Orbán Viktor marionett figurája, a mindent aláíró Áder János köztársasági elnök március 10-én, mielőtt megválasztották az utódját, Novák Katalint. Az állam csatlakozik Áder János klímavédelmi alapítványához, mely így minimum 600 millió forint közpénzzel hízik.

A 24.hu szúrta ki, hogy az ajándék egy salátatörvényben volt elrejtve, abba is utólag, egy módosító javaslattal csempészték be a két passzust, amit meg is szavazott a parlament. Ha a május 9-éig hivatalban lévő államfő aláírja a törvényt, akkor az általa alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány bekerül a közérdekű vagyonkezelő alapítványok közé. Ezt a kategóriát tavaly hozta létre az állam, és jelenleg 32 szervezet tartozik bele, szinte mindet frissen alapították, és összességében több mint ezermilliárd forintos állami vagyon tulajdonjogát kapták meg. Mivel az alapító jogokat az alapítványokat vezető kuratóriumokra ruházta át az állam, a mindenkori kormánynak semmilyen beleszólása sincs már az alapítványok működésébe, vezetésébe és az átadott állami vagyon felhasználásába.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt Áder még 2016-ban alapította, a kuratóriumi elnöke Martonyi János, volt külügyminiszter, az igazgatója pedig Csepreghy Nándor, aki az előző ciklusban a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János helyettese volt. Az alapítvány egyik cége, a KBKC Kék Bolygó Klímavédelmi Capital Kft. 2021-ben vásárolt egy pasaréti villát, ahol több más alapítvánnyal együtt működik.

Ahhoz, hogy Áder alapítványa beléphessen a vagyonkezelő alapítványok körébe, már februárban megtették az első lépést, amikor zártról nyílttá minősítették az alapítványt, hogy csatlakozhasson az állam. „Az Országgyűlés felhívja a Kormányt, hogy az állam nevében tegye meg a szükséges intézkedéseket a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványhoz való csatlakozás érdekében” – olvasható a csütörtökön elfogadott jogszabályban.

Áder János Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványának ötmilliárd, a leégett szentesi sportcsarnokra 78 millió forintot ad a kormány. Mindkét összegre ráütötték a vissza nem térítendő pecsétet is – írtuk egy hónapja itt: Áder újabb ötmilliárdért festhet zöldre

Ez pedig vagyonjuttatást jelent, a közérdekű vagyonkezelő alapítványok részére egy korábbi jogszabály szerint minimum 600 millió forintnak megfelelő vagyont kell biztosítani készpénz, ingatlanok vagy részvények formájában. Arról, hogy pontosan mit és mennyit fog kapni az államfő alapítványa, majd egy külön törvényben határoznak.

– Ez Áder lelépési pénze – kommentálta a törvény elfogadását Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója, aki szerint ezzel a politikus bebetonozza a saját alapítványát. – Hatalomváltás esetén sem kell aggódnia amiatt, hogy a cégek kihátrálnak az alapítványa mögül, mert az állam ki fogja “stafírungozni”. Azon sem csodálkoznék, ha majdani rezidenciáját az állam odaadná az alapítványnak – tette hozzá.

Áder “Ne írd alá!” János 10 éve: a horgász, aki alig dobott vissza valamit
Ha valamire biztosan emlékezni fogunk Áder János tízéves államfői ciklusából, az a “Ne írd alá, János!” skandálás, amely jónéhányszor felzúgott különböző tüntetéseken, és amely sosem talált meghallgatásra.

Fizetés, lakás, titkárság, sofőr

Áder János élete végéig megkapja a mindenkori köztársasági elnöki fizetést, ami az idei emeléssel 4 millió forint körül van. Ráadásul Brüsszelből is kap nyugdíjat, mert májusban tölti be a 63. életévét, és mint volt EP-képviselő, félmillió forintra lesz jogosult pluszban havonta. Jár neki 3 fős titkárság, térítésmentes egészségügyi szolgálat, személyes gépkocsihasználat, sofőrrel, amit a rendőrség biztosít neki. Ha kéri, az állam biztosíthatja a lakhatását is élete végéig. A héten kerestük emiatt a Köztársasági Elnöki Hivatalt, ahol azt közölték, hogy a „leköszönő köztársasági elnököt megillető lakáshasználati jog iránt hivatalos kérelem benyújtására nem került sor, az államfő erről még nem döntött.”

Nyitókép: Áder János a “zöld” köztársasági elnök. forrás 444.hu

Kapcsolódó anyagok:

1,8 millióért helikopterezett a “nagy zöld” Áder János

A zöldre festett atom

Az Orbán rezsim újabb szögeket vert a természetvédelem koporsójába

Mondják meg, mire kap Áder milliárdokat!

Zöldebb a zöldeknél – a magyar kormány zöld úton jár (a propagandában)

Áder elmúlt tíz éve

Áder újabb ötmilliárdért festhet zöldre

Áder úr! PR mutatványok helyett cselekvés!

Áder, és az ő vagyonnyilatkozata

Darvas Béla: Ex

Áder szavaival üzent a Greenpeace Palkovicsnak: PR-mutatványok helyett cselekvést

Mire költi Áder a sokmilliárdnyi közpénzt?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek