A rovat kizárólagos támogatója

Mi történt az elmúlt két évben a fővárosi klímafőosztály műhelyeiben, hogy bátrabban vehessünk mély levegőt Budapesten?
☁︎ Új szmogrendelet
Felülvizsgáltuk a gépjárműpark változásait. Ennek köszönhetően pontosabb képet kaptunk a szmoghelyzet riasztási fokozatának idején korlátozható gépjárművek köréről. Így sokkal célzottabban tudjuk korlátozni a szennyező járművek forgalmát Budapesten.
Tavaszi számításaink nyomán az EURO 3-as benzines gépjárművek is bekerültek ebbe a körbe, így a november 1-től hatályos szigorítás újra a teljes gépjárműállomány felét sorolja környezetvédelmileg kedvezőtlen kategóriába.
– Nézd meg a forgalmit! Amikor pedig a főpolgármester elrendeli a szmogriadó riasztási fokozatát a következő autókat otthon kell hagyni: a V.9 mezőben 6-os vagy 14-es számot látsz. A 6-os szám az EURO 3-as benzines, a 14-es az EURO 5-ös dízeles jelzése.

Közösen dolgozunk az agglomeráció képviselőivel a jobb levegőért
2020 végén letettük egy új agglomerációs fórum alapjait, ahol a szmogriadó szabályozását értékeltük, és lehetséges intézkedésekről, beavatkozásokról esett szó. Az első közösségi költségvetés előkészítésénél műhelymunkát indítottunk a lakosságnak a levegőszennyezés csökkentését célzó hatékony javaslatok beküldéséhez. Kezdeményeztünk egy Fővárosi Zöld Platformot is. Ezekből sajnos a kormány intézkedései és az elégtelen uniós direktívák miatt kevés eredmény született, a lakossági zöld ötletek viszont szerencsére minden évben népszerűek a közösségi költségvetésben.

Főosztályunk szakemberei, HungAIRy projektünk ökomenedzserei részt vesznek a főváros és környéke levegőminőségi tervének felülvizsgálatában. Ezt a munkát egyébként egy kormányrendelet alapján a Pest Megyei Kormányhivatal vezeti. Jelenleg a 2021-22-re vonatkozó terv és az ehhez kapcsolódó budapesti intézkedések felülvizsgálatán dolgozunk.

Csak idén szakmai konferenciát szerveztünk a levegőminőségről
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletével szervezett konferencián nemzetközi példák mellett a budapesti és agglomerációs levegőminőséget elemeztük, kiemelten foglalkoztunk a környezetvédelmi hatóság által készítendő Levegőminőség-védelmi tervvel, beszéltünk a levegőminőség javításáról a forgalomcsillapítás, az élhető város és a háztartási kibocsátások szempontjai alapján.
A levegőterheltségi szint mérése és a mérési adatok felhasználásának korlátairól szóló második konferencián az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózatról, a civil és lakossági mérési programokról és a kettő lehetséges együttműködéseiről volt szó.
A januári nemzetközi szakmai konferencián megismerhettük az Európai Unióban és Budapesten zajló, levegőminőség javításával kapcsolatos folyamatokat.
A városi logisztikai konferencián és workshopon pontosabb képet kaptunk a városi áruszállítás folyamatairól és kihívásairól. Piaci szereplők és forgalomszabályozásért felelős szakemberek osztották meg tapasztalataikat, és vázolták fel a megoldási javaslatiakat.

☁︎ Kampány a szeméttel fűtés ellen
Mindenki ismeri a maró szagot a nem távfűtéses vagy gázfűtéses környéken járva, de kevesen tudják, hogy mérgező levegőt szívnak be. A nem megfelelő fűtési technikák (vizes fa, bútorlap, szemét stb. elégetése, illetve a rossz tüzelőberendezések) súlyosan egészségkárosító anyagokat bocsátanak ki, fokozva a szmoghelyzetet.
Ezért a fűtési szezonban a Levegő Munkacsoport kezdeményezése nyomán, a Budapesti Közművekkel együttműködve elindítottuk a „Ne égess szemetet! Kampányt”.
Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a nem megfelelő fűtési módszerek konkrétan mérgező anyagokat bocsátanak ki közös levegőnkbe. Tudjuk, hogy a probléma nagy részt összefüggésben van a megfizethetőséggel, ezért a főváros által adott támogatásokat is az érintettek figyelmébe ajánljuk. Bízunk benne ugyanakkor, hogy sok olyan embert lebeszélhetünk az egészségkárosító fűtésről, szeméttel tüzelésről, akik csak ismerethiány miatt mérgezik mindannyiunk levegőjét, vagy meggyőzhetjük őket arról, hogy ne durrantsák be a kandallót szmoghelyzetben, ha tudnak mással is fűteni.

♻︎ Komposztálás a jó levegőért
A HungAIRy projektben azon is dolgozunk, hogy a fővárosi lakosság szélesebb köre megismerkedhessen a komposztálással. 5 helyszínen (I., III., IX., XVII. és XVIII. kerület) hoztunk létre közösségi komposztáló pontokat. Találd meg te is a hozzád legközelebb eső komposzt-pontot!
A komposztálással a háztartási szerves és kerti zöldhulladékaink csökkentésén kívül kezelhető a légszennyezés kérdése is. A helyben komposztálás alternatívát biztosít az avar és zöldhulladék elégetésére, nem terheli a levegőt a szállítással járó károsanyag-kibocsátás, és a végtermék, a kész komposzt felhasználásával kertünk és a budapesti zöldfelületek tápanyag-utánpótlását is biztosíthatjuk energiaigényes technológiák nélkül.

Lásd még: Több buszsáv, autómentes Lánchíd, parkolók helyett fák – íme a budapesti közösségi gyűlés javaslatai

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás