A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Fővárosi Közgyűlés által elfogadott rendeletbe ütközik a Budapest egyik védett erdejében tervezett tarvágás – közölte ma a Főpolgármesteri Hivatal. Karácsony Gergely szerint Sára Botond, Budapest főispánja zöld utat adott egy X. kerületi természetvédelmi terület kiirtására, de ezt a főváros nem fogja hagyni.

A közlemény szerint tagnap a főváros főjegyzője természetvédelmi hatósági jogkörével élve azonnal végrehajtható határozatban tiltotta meg a tarvágásos fakitermelést a X. kerületi Felsőrákosi-rétekhez tartozó védett erdő területén.

Erre azért volt szükség, mert a terület tulajdonosa az erdészeti hatóságként eljáró Pest Megyei Kormányhivatalnál bejelentette, hogy a területen tarvágást kíván folytatni, és ezt a kormányhivatal – bár erre péntekig még lehetősége lett volna – nem tiltotta meg – írták. Jelezték, hogy a védett terület a Rákos-patak mentén a város egy természetes állapotban fennmaradt kincse, tele őshonos fafajokkal, színes élővilággal.

A Fővárosi Közgyűlés augusztus 31-én éppen az ilyen erdők védelme érdekében döntött a védett természeti területen található budapesti erdők tarvágásának tilalmáról szóló rendelet elfogadásáról, miután a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozással egyes természetvédelmi célú törvényi tilalmakat jelentősen fellazító rendeletet alkotott – fogalmaztak a közleményben. Hozzátették, hogy a fővárosi rendelet szeptember 7-én hatályba lépett, ennek ellenére a tarvágást a kormányhivatal helybenhagyta, így a fővárosi rendelet szerinti tilalom érvényesítése a természetvédelmi hatóság feladata. A közlemény szerint a természetőrök a helyszínen folyamatosan ellenőrzik a határozat betartását. Fontosnak nevezték, hogy a terület sorsát, a természeti értékek védelmét szívükön viselő civilek is segítsék ezt a munkát, és ha bármilyen, a védett erdő tarvágásos kitermelésére utaló körülményt tapasztalnak, azt jelezzék a természetőröknek.


Védett erdőkben is van tarvágás Magyarországon. A kisvízfolyások talán a legveszélyeztetettebb élőhelyeink


Ne bántsd az erdőt, ne bántsd a fát!
Békés demonstrációt szervezett több tucat zöld szervezet aug. 17-én este a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri székháza elé, hogy közösen követeljék: “vonja vissza a kormány az erdeinket pusztító rendeletet, ami továbbra is érvényben van.” RÉSZLETEK>>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás