A rovat kizárólagos támogatója

A költségvetési nehézségek ellenére sem mondott le zöldpolitikai célkitűzéseiről Karácsony Gergely, aki úgy látja, a 2024 tavaszán esedékes önkormányzati választás idejére számos fejlesztés befejeződik, és ezekből ki fog rajzolódni az a tudatos várospolitikai stratégia, amelyet főpolgármesterként Budapestnek folytatásra ajánl. A 2023-as év pénzügyi túlélése azonban kulcsfontosságú és kritikus kérdés, nem csak az energiaválság, hanem az egyre drasztikusabb mértéket öltő kormányzati elvonások miatt.

A legnagyobb klímabarát járműpark-felújítás is befejeződik Karácsony Gergely szerint az önkormányzati ciklus végére, emellett teljes hosszában járni fog a felújított 3-as metró és átadták a Blaha Lujza teret, nem lesz tehát már feltúrva a város a voksolás előtti hónapokban. A Lánchíd is ismét járható lesz, és a felújítás befejeztével, először csak egy tesztidőszakban kizárólag a gyalogosok és a közösségi közlekedés használhatja majd a főváros legrégebbi hídját.

A főpolgármester e példákat annak bizonyítékául sorolta, hogy még a fennálló, szorongatott költségvetési helyzetben is jut erőforrás a város fejlesztése, a fejlesztések esetében pedig figyelembe veszik a klímacélok teljesítését. Budapest részese az Európai Unió 100 klímasemleges város kezdeményezésének, és ha nem is lesz a magyar főváros teljesen klímasemleges 2030-ra, ezt egyfajta gyorsítósávnak tekinti, ami a cél eléréshez vezet. A fővárosi vezetés egyenesen Budapest energiafüggetlenségében gondolkodik. Budapest a város tulajdonában lévő hulladékégető révén már ma is a fővárosi közvilágítás energiaigényének megfelelő mennyiségű áramot termel, amit azonban a hatályos jogszabályok értelmében kedvezőtlenül alacsony áron köteles átadni a Magyar Villamos Műveknek, amit Budapestnek drágán kell visszavásárolnia. A főváros tervei között az szerepel, hogy Budapestnek még egy saját hulladékégetője, továbbá szélenergia-parkja, napelemparkjai legyenek, valamint a biomassza-hasznosítás és a geotermikus energia is egyre nagyobb teret nyerjen.

Karácsony Gergely és Lakner Zoltán beszélgetése:

A főpolgármester a legnagyobb kihívásnak a 2023-as év fiskális túlélését tartja, ami nem csupán azért vetít előre sok nehézséget, mert Budapestet is sújtják a mindenütt jellemző magas energiaárak, hanem elsősorban azért, mert a magyar kormány tudatosan az ellenzéki vezetésű önkormányzatok, és kiváltképp a főváros ellen politizál. 2023-ban a központi költségvetés elvonja a várostól a helyi iparűzési adó nagy részét, valamint soha nem látott magasságba emeli az úgynevezett szolidaritási adót, ami egy olyan teher, amelyet a településeknek az állam által egy évtizede tőlük elvett intézmények működtetésére kell befizetniük. Ehhez jönnek hozzá a magas energiaárból adódó problémák, amelyeket a fővárosi vezetés egy komoly saját szakmai csapat összeállítása révén, a lehető legkedvezőbb áramvásárlási lehetőségek folyamatos nyomon követésével igyekszik kezelni.

Bár az ellenzéki pártok között sok vita van, Karácsony Gergely szerint a budapesti koalíció működése során mindeddig képesek voltak kezelni a belső feszültségeket. A főpolgármester arra készül, hogy 2024-ben is ő lesz az ellenzék jelöltje a posztra, és hogy meg is fogja nyerni a választást. Arra a kérdésre, hogy 2026-ban ismét miniszterelnök-jelölt lesz-e, nem adott száz százalékosan tagadó választ, de jelenleg nem tartja valószínűnek, hogy ebben a szerepben ismét induljon.

Nyitókép: Blaha Lujza tér újjászületve 2022 dec. 10 forrás: Bardóczi Sándor

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás