A rovat kizárólagos támogatója

Néhány nappal ezelőtt, május 10-12. között Budapesten tartotta igazgatótanácsi ülését a Nemzetközi Geotermális Egyesület (International Geothermal Association, IGA). A szervezet vezetősége a Magyar Geotermális Egyesület (MGtE) meghívására érkezett a fővárosba.

Az IGA célja, összefogni a világ geotermikus energiával foglalkozó közösségeit. Küldetésük a geotermikus erőforrások és technológiák innovatív kutatásainak ösztönzése és elősegítése. Ennek érdekében geotermikus képzéseket, konferenciákat szerveznek és tartanak, ahol bemutatják a legjobb gyakorlatokat, politikai párbeszédet folytatnak a fenntarthatóság témakörén belül, összefogásban nemzetközi zöld szervezetekkel. Világszerte négyezer tagjuk van, akadémikusoktól, menedzsereken át, az ágazati ipar szereplőiig.

A tanácskozáson részt vett prof. dr. Rybach László, nemzetközi hírű geofizikus is, aki éveken át volt a szervezet elnöke. Az igazgatótanács ellátogatott Veresegyházára, ahol az elmúlt 20 év alatt Pásztor Béla polgármester vezetésével kiépítették az ország legkiterjedtebb geotermikus rendszerét, amellyel évente több, mint 2 millió köbméter földgázt takarítanak meg, és ennyivel kevesebb földgáz elégetéséből származó üvegházhatású gáz kerül a levegőbe.

A Nemzetközi Geotermális Egyesület Igazgatótanácsa Veresegyházán (középen Pásztor Béla polgármester)

Szita Gábor, az MGtE elnöke a meghívással szeretett volna néhány nap nemzetközi figyelmet biztosítani a hazai geotermikus ágazatnak, adottságaink, lehetőségeink és eredményeink bemutatásának. Magyarország természeti adottságai a geotermikus energiát tekintve igen jók. A földkéreg hőmérséklete a mélységgel arányosan növekszik. A geotermikus energia kitermelésére annál alkalmasabbak a körülmények, minél közelebb van a felszínhez a belső energiát hordozó, nagy hőmérsékletű közeg. Míg a földi hőáram világátlaga 60 mW/m2, addig nálunk 90-100 mW/m2. A geotermikus gradiens európai átlagértéke 30-33 oC/km, hazánkban pedig 40-45 oC/km. Ennek ellenére, összes energia felhasználásunk mindössze 5%-a származik geotermikus energiából.

Bár a balneoterápiának egyre növekvő a szerepe a gyógyításban és a rekreációban, a geotermikus energiát nem csak termálfürdők létesítésére lehet felhasználni. Veresegyház példát mutat e területen. A város összes közintézményét termálenergiával fűtik. De társasházi lakásokat, kertészetet, üzemeket is rákapcsoltak a rendszerre.

Európa geotermikus hőtérképe

Áldásos „mellékhatása” a távfűtésnek, hogy a visszamenő vezetékek, amelyek 1,5 méterre a járdák alatt futnak, szigeteletlenek, így síkosság mentes, fűtött járdákon közlekedhetnek a lakosok az érintett szakaszokon. A geotermikus energia iránti igény olyan nagy a városban, hogy új kutak létesítését tervezik, valamint bővíteni kívánják a már meglévő kis termálfürdőt is egy XXI. századi rekreációs komplexummá alakítva.

Legfrissebb hír (2019.05.21.), hogy az IGA ügyvezető igazgatója, Marit Brommer már tervezi újabb magyarországi látogatását, hogy még részletesebben tanulmányozhassa az itteni geotermikus lehetőségeket, és tájékozódjon a jövő veresegyházi fejlesztéseiről.

Dr. Szimon Ildikó

Nyitókép: A Veresi Paradicsom Kft. üvegháza

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek