A rovat kizárólagos támogatója

A budai hegyek kivételével mérgező a levegő a városban. A fővárosi önkormányzat rendelete alapján ma reggel hattól nem közlekedhetnek a városban a fekete környezetvédelmi matricás rendszámú autók. A rendelet alapján ilyen autókkal a tilalom visszavonásáig reggel hat és este tíz között tilos közlekedni. Sűrűbben járnak hétfőtől a metrók, villamosok és buszok is.

Tegnap nem javult a szmoghelyzet a fővárosban, az adatok alapján már nyolc mérőponton haladja meg a szálló por szintje a riasztási küszöbértéket. Az Időkép szmogtérképe szerint az egész városban csak a budai hegyekben nem egészségkárosító a levegő, Kőbányán, Albertfalván, Újbudán és Angyalföldön a riasztási küszöbérték háromszorosa a szennyezettség.

Az önkormányzat ajánlásai szerint a veszélyeztetett korcsoportok – öregek, gyerekek, betegek – kerüljék a forgalmas csomópontokat, utakat, és lehetőleg ne is nagyon szellőztessenek. Ha mégis nagyon szellőztetni akarnak, akkor a főpolgármesteri hivatal tájékoztatása szerint ezt leginkább 11-15 óra között tegyék, mert ilyenkor szoktak a legkevésbé rosszak lenni a körülmények.

Sűrűbben járnak holnaptól a metrók, villamosok és buszok is. 

A Budapesti Közlekedési Központ november 9-étől (hétfőtől) a közösségi közlekedési járatok sűrítésével segíti a fővárosi forgalmat a Tarlós István főpolgármester által november 7-én (szombaton) reggel elrendelt szmogriadó riasztási fokozata miatt. A tilalom idején a környezetet leginkább szennyező, feketematricás gépkocsik nem vehetnek részt a forgalomban. Ugyanakkor a BKK a levegő minőségének javulása érdekében arra kéri a többi budapesti autóst is, hogy ha tehetik, válasszák a közösségi közlekedést, amelynek kedvezőbb kínálata érdekében a menetrendben előírtnál sűrűbben közlekedik az M2-es, az M3-as, az M4-es metrón kívül számos, a belvárosba tartó villamos- és buszjárat is, továbbá három kocsis helyett napközben is nagyobb befogadóképességű, hat kocsis szerelvényekkel lehet utazni a H5-ös HÉV-vonalon.  

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kiemelt figyelmet fordít arra, hogy minél több környezetkímélő autóbusz kerüljön forgalomba ne csak a menetrend szerinti, de a sűrített indulások esetében is. Annak érdekében, hogy a közösségi közlekedés a szmogriadó riasztási fokozatának visszavonásáig a megnövekedő utasforgalomban is kényelmes szolgáltatást nyújtó valós alternatívát jelentsen, a BKK az alábbi járatokat sűríti:

·         az M2-es, az M3-as és az M4-es metrót,

az 1-es, a 2-es, a 4-es és a 6-os, a 14-es, az 50-es, a 61-es villamost,

a 70-es, a 74-es, a 76-os a 78-as trolibuszt, továbbá

az 5-ös, a 8-as, a 9-es, a 11-es, a 22A, a 23-as és a 86-os autóbuszt.

Emellett kényelmesebben lehet majd utazni a H5-ös HÉV vonalán is, mert három kocsis helyett napközben is nagyobb befogadóképességű, hat kocsis szerelvények közlekednek.  A felsorolt járatok egytől egyig Budapest belvárosába tartó járatok, amelyek igénybe vételével tehermentesíthetőek a belvárosi útszakaszok. A járatsűrítés november 9-étől (hétfőtől) munkanapokon lép életbe, a szmogriadó riasztási fokozatának – azaz a feketematricás autók tilalmának – idején a hétvégi menetrend szerinti járatkapacitás elégséges szolgáltatást jelent az ilyenkor felmerülő plusz igényekre is. Amennyiben a szmogriadó riasztási fokozatát a főpolgármester még a hétvégén visszavonja, a fent ismertetett járatsűrítések nem lépnek életbe.  

2015. november 7-én (szombaton) reggel Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát, mert a szálló por koncentrációja meghaladta a riasztási küszöbértéket. A riasztási fokozat ideje alatt a rendszámtáblán fekete színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek nem közlekedhetnek a fővárosban. Az érintett gépjárművekre vonatkozó korlátozás reggel 6 órától este 10 óráig tart. Aki mégis ilyen járművel közlekedik, az szabálysértést követ el, és 100 ezer forintig terjedő bírsággal büntethető. Az intézkedés visszavonásig érvényes.

 

Kapcsolódó anyagok:

Íme a szokásos budapesti szmog

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek