A rovat kizárólagos támogatója
Magyar Természetvédők Szövetsége

A Magyar Természetvédők Szövetsége a héten Budapesten látta vendégül a közösségi energia európai szakértőit. A tegnapi országos fórumon az MTVSZ a szakértőkkel együtt egyértelmű üzenetet fogalmazott meg a fórumon résztvevő energiaminisztérium (ITM) felé: a megújuló energia termelés-felhasználás hazai fejlesztéséhez, az energiaátmenethez szükség van itthon is a közösségi megújuló energia kezdeményezésekre; a lakosok, közösségek, önkormányzatok aktív szerepvállalására.

“A közösségi energia kezdeményezések hazai fejlődéséhez a minisztériumnak biztosítania kell a megfelelő jogi, adminisztratív és pénzügyi környezetet, energiapiaci hozzáférést. Az Uniós energia irányelveket úgy kell átültetnie, hogy a változatos típusú megújuló energia közösségek a nagy energiacégekkel egyenlő esélyű szereplőkként működhessenek az energiapiacon. Méltányos keretek között felhasználhassák, megoszthassák, tárolhassák az általuk termelt megújuló energiát és a többlettermelést jó áron értékesíthessék a piacon. A megújuló energia támogatási rendszerben helyet kell a közösségi energiának is biztosítani” – mondta Botár Alexa, Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat és energia csoportvezetője.

“A közösségi energia kezdeményezések egyik ereje sokféleségük: lehetnek lakossági vagy társasházi közösségek, helyben vagy virtuálisan közösségbe szerveződő energiaszövetkezetek vagy más vállalkozási formák. Fontos cél, hogy a kezdeményezés demokratikus, részvételi alapon működjön, a termelt nyereség a közösségben maradjon. Ezért egyértelműen kell meghatározni, mi közösségi energia és mi nem.  Az MTVSZ és szakértői továbbra is partnerek abban, hogy javaslatokkal, adaptálható jó példákkal segítsék a minisztériumot az irányelv-átültetés és a keretek kialakítása során, a fórumunk is ezt a célt szolgálta.” – foglalta össze Kovács Bence, a Magyar Természetvédők Szövetsége energia munkatársa.  Az MTVSZ Közösségi Energia programja>>>

A fórumot Stefan Bundscherer, az Európai Klíma Kezdeményezés (EUKI) igazgatója nyitotta meg. A következő európai közösségi energia szakértők adtak elő: Josh Roberts – REScoopEU (Energiaszövetkezetek Európai Szövetsége), Malte Zieher – Bündnis Bürgerenergie (Németország), Dr. Anne Schiffer – Leeds Beckett Egyetem, korábbi Föld Barátai Skócia tag (Anglia, Skócia), Ulfert Höhne – OurPower.coop (Ausztria).

A közösségi energia mindenkinek jár c. MTVSZ kiadvány >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás