A rovat kizárólagos támogatója

Megjelent a sertéspestis Budapestnél, rengeteg vaddisznó dögölhetett meg Budakeszin. Csütörtökön este értesült a 444.hu arról, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének területén, azon belül a Disznóskert nevű körülkerített erdőrészen tömegesen hullottak el vaddisznók, 170-et is meghaladhatja a megtalált tetemek száma. Az állatok halálának oka minden valószínűség szerint sertéspestis.

Ezen a szakaszon különösen nagy sűrűségben élnek a vadásztársaságok számára tenyésztett állatok. A terület ráadásul szó szerint néhány méterre fekszik a Budát körbeölelő erdők szélétől.  Tegnap, pénteken délelőtt az OMÉK mezőgazdasági vásáron összefutottam Nagy István agrárminmiszterrel, aki annyit mondott, hogy a sertéspestissel kapcsolatos ügyekben a Nébih az illetékes, annyira, hogy ő maga is a szervezet vezetőjénél érdeklődött pénteken reggel a budakeszi ügyben, de akkor még nem kapott választ. Nem sokkal később megérkezett a Nébih hivatalos válasza a 444-nek, amiben – a konkrét, 170-es számot kivéve –  megerősítették az információinkat.

„Valóban találtak elhullott vaddisznókat a Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületén. Az állategészségügyi szolgálat haladéktalanul megkezdte a vizsgálatot, az még folyamatban van, eredménye a későbbiekben várható. Valóban erős a gyanú az ASP megjelenésére, mivel az elmúlt hetekben több olyan külföldi állampolgár is járt a területen, akik ASP-vel súlyosan fertőzött országból érkeztek” – írta a Nébih, hozzátéve:

„Az országos főállatorvos elővigyázatosságból, a vizsgálatok megkezdésével párhuzamosan, elrendelte az érintett területen a vaddisznó hullák fokozott keresését. Ez zajlik jelenleg.” A Nébih további konkrét intézkedéseket tehát nem említett.

Ez azért érdekes, mert egy jó héttel ezelőtt írta meg a HVG, hogy az Agrármninisztérium titokban tervet dolgozott ki a Magyarországra kelet felől bekerült járvány kezelésére. A nyáron elkészült akcióterv szerint radikális eszközökkel kell megakadályozni, hogy a járvány elterjedjen az országban, veszélybe sodorva a nemzetgazdasági fontosságú magyar sertésexportot, és az ágazatban dolgozó majdnem 300 ezer ember megélhetését. A radikális eszközök a tárca szakértőinek javaslata szerint közelebbről azt jelentik, hogy az ország fertőzéssel érintett területein ki kell irtani minden háztáji, kis létszámú sertésállományt, állami kártalanítást fizetve a tulajdonosoknak.
Folytatás a 444-en >>>

Nyitókép: illusztráció: ASFV fertőzött sertések hamvasztása Oroszországban. Kép: Eduard-Korniyenko

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek