Hirdetés

Az Európai Hulladékcsökkentési Díjért folyó küzdelemben hat kategóriából kettőben magyar jelölt is bejutott a három legjobbnak ítélt akciófejlesztő közé. Végül az oktatási intézmények kategóriájában a budapesti Bethlen Gábor ÚÁG Kincskereső Tagiskolája nyerte el az egész Európát átfogó kezdeményezés díját.

Az „Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás” szakmai konferencia első napjának záróeseményeként május 27-én átadták az Európai Hulladékcsökkentési Hét (European Week for Waste Reduction, EWWR) legjobb akciófejlesztőinek járó díjakat.  A díjakat V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár adta át a nyerteseknek.

A 2014. november 22-30. között megvalósított EWWR kapcsán két kategóriában is jelöltek hazai akciófejlesztőket a díjra. A magánszemélyek között Greksa Lászlónét, a Bács-Kiskun megyei Homokmégy településről. Jelölését hihetetlen aktivitása indokolja, amellyel szűkebb és tágabb környezetében rendszeresen szervez kreatív akciókat, amelyek a keletező hulladék mennyiségének csökkentését és az újrafelhasználást célozzák. Több kezdeményezése is figyelemre méltó, például a „Szelektív hulladékgyűjtési nap”, amely megmozgatta a falu egyharmadát, és 1570 kg újrahasznosítható hulladékot gyűjtöttek.

Az oktatási intézmények kategóriájában a főváros XI. kerületében található Bethlen Gábor ÚÁG Kincskereső Tagiskolája került be az utolsó, háromszereplős fordulóba. Az iskola tanárai összefogva kidolgoztak egy edukatív, egyben játékos tematikus programot a gyerekeknek, koruknak és az osztályok jellegének megfelelően. Ehhez egy külön szoftvert is fejlesztettek, amely egyszerre tanítja a gyerekeket a tudatos hulladékcsökkentésre, és motiválja őket a helyes életforma folytatására. A program során a tanulók mindennapjaiba beépítették az élelmiszerhulladék csökkentésének fontosságát, az újrafelhasználás és a szelektív hulladékgyűjtés elemeit, mindezt úgy, hogy a gyerekeket nem ajándékkal vagy jutalommal, hanem a saját kíváncsiságukra alapozva motiválták.

A DÍJAZOTT

Az idei évben az oktatási intézmények kategória díjazottja a Bethlen Gábor ÚÁG Kincskereső Tagiskolája tanárai – és természetesen diákjai – lettek. A kezdeményezés egyfelől innovatív, másfelől megmutatja, hogy a környezettudatos életvitelhez és neveléshez nem szükséges nagy erőfeszítéseket tenni, az könnyedén bevezethető a mindennapi életbe. A módszer különösen hasznos, hiszen a gyerekeket már első osztályos koruktól kezdve szoktatja a helyes gondolkodáshoz, így évről évre haladva a program hatása a szemléletmódra nagy valószínűséggel tartós marad. 

„Nagyon örülünk ennek a díjnak. Korábban is több környezetvédelmi programban vettünk már részt, mint például a TeSzedd! szemétgyűjtő akcióban. Alternatív iskolaként sokféle aktivitásunk van, és amikor felfedeztük az Európai Hulladékcsökkentési Hetet elhatároztuk, hogy beillesztjük ezek közé. Szerencsére az iskolánk közössége nagyon jó, így a tanári kar összefogása nem volt kérdéses. Közösen alakítottuk ki a koncepciót. A számítógépes program ötletének alapja, hogy nem szerettünk volna hulladékot termelni, például nyomtatott anyagokkal. A program végén láttuk, hogy jó, hogy van hatása, így elhatároztuk, hogy hagyományt teremtünk vele. Mivel a gyerekek hat évig járnak hozzánk, ezalatt az idő alatt nagy pozitív hatást fejthetünk ki” – mondta el az iskola tanára, egyben a projekt ötletgazdája, Kiss Anna.

Európai Hulladékcsökkentési Díjasok

További képek erről a linkről tölthetőek le

A DÍJRÓL

Az Európai Hulladékcsökkentési Díj átadása minden évben egyfajta lezárása az előző évi Európai Hulladékcsökkentési Hétnek. Ez a kezdeményezés az Európai Bizottság LIFE+ programjának része, amelyet az Európai Unió tagországaiban hirdetnek meg évről évre. Az EWWR célja, hogy különböző akciókkal felhívja a figyelmet a fenntartható erőforrás- és hulladékgazdálkodás fontosságára, a hulladék keletkezésének megelőzésére. Az akció széles kört szólít meg, hiszen a közintézményeken túl magánvállalatok, civil szervezetek, és természetesen magánszemélyek is aktívan kivehetik a részüket a programból.

Egy alulról szerveződő, társadalmi összefogást motiváló programról van szó, amelyet jól példáz az Európai Hulladékcsökkentési Díj odaítélése. Az elismerést olyan akciófejlesztők nyerhetik el, akik közvetlen környezetükben olyan – a fenntartható fejlődést, az újrahasznosítást, vagy épp a hulladékcsökkentést elősegítő – akciót terveztek és valósítottak meg, amelynek környezeti és társadalmi értéke is példaértékű. A díjat hat kategóriában ítélik oda: közintézmények és közigazgatási szervek, szövetségek és nonprofit vállalkozások, üzleti- és ipari szereplők, oktatási intézmények, magánszemélyek, illetve egy máshová be nem sorolható szereplőket tömörítő kategóriában. A zsűri olyan európai szinten elismert szakemberekből áll össze, akik a pályázók körének egy-egy csoportját képviselik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás