A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Rendkívüli közgyűlést hív össze az ellenzék a fővárosi patkánytender miatt. Mindent megteszünk azért, hogy ennek az ügynek a piszkos hátterét fel tudjuk tárni – jelentette ki Karácsony Gergely.A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezik a patkánymentesítési közbeszerzés ügyében, miután a fővárosi önkormányzat közbeszerzési bizottsága ma határozatképtelenség miatt nem tudott a kérdéssel foglalkozni – mondta Karácsony Gergely budapesti sajtótájékoztatón. A rendkívüli ülés összehívásához szükséges aláírásokat napokon belül összegyűjtik – közölte az ellenzéki főpolgármester-jelölt.

Mint mondta, azt remélik, hogy erre az ülésre eljönnek a fideszes képviselők, és meg tudják beszélni ezt az ügyet, amelynek során “szemébe hazudtak” a közbeszerzési bizottság tagjainak, a közgyűlésnek és a budapestieknek.  “Mi a magunk részéről mindent megteszünk azért, hogy ennek az ügynek a piszkos hátterét fel tudjuk tárni” – jelentette ki.

Az ugyanezen ügy miatt összehívott, de határozatképtelen mai bizottsági ülésről elmondta: kíváncsiak lettek volna arra, hogyan fordulhat elő, hogy egy milliárdos közbeszerzésnél a főváros által előkészített anyagban senki nem ellenőrzi a legolcsóbb ajánlatot tevő cég – a pályázatában behazudott – referenciáit. Ma már tudjuk, hogy a nyertes cég nem rendelkezett megfelelő referenciákkal – tette hozzá.

“Bár alacsonyabb árral nyertek, mégis a főváros kénytelen volt megemelni az eddigi keretösszeget, és így a budapestiek sokkal többet fizetnek egy sokkal rosszabb szolgáltatásért” – értékelt Karácsony Gergely, aki emlékeztetett: júniusban már feljelentés tett az ügyben, hiszen nyilvánvaló, hogy azoknak, akiknek ez dolguk lett volna, nem végezték el a nyertes cég referenciáinak az ellenőrzését.

A fideszesek nem érdekeltek abban, hogy tisztán lássanak a budapestiek a patkánytender ügyében – jelentette ki.

Trippon Norbert (MSZP), a közbeszerzési bizottság elnöke arról beszélt: a testület ülését azért hívták össze, hogy a “gyanús és felháborító üggyel kapcsolatban” válaszokat adjanak a “patkányügyben” érintettek, azok, aki az eljárás részesei voltak, a bírálóbizottsági tagok, a Közbeszerzési kft. korábbi vezetője, illetve “politikai felelős szintjén” Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Tarlós István főpolgármester.

Ez nem sikerült, mert a bizottság fideszes többsége “egyszerűen gyáva volt eljönni” az ülésre, amelyet tudatosan és szándékosan határozatképtelenné tettek – jelentette ki Trippon Norbert, aki felháborítónak nevezte a történteket, és azt mondta: nyilvánvaló, hogy a fideszesek nem akarnak szembenézni a felelősségükkel, nem akarják vállalni a tettükért a következményeket. Külön szégyennek nevezte, hogy a főpolgármester és a főpolgármester-helyettes “gyáva volt eljönni” a bizottsági ülésre, és megosztani az ismereteit az üggyel kapcsolatban.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek