A rovat kizárólagos támogatója

“Közép-Európában a világ más részeihez hasonlóan reneszánszát éli ma az atomenergetika.” E mondattal kezdődik az a Magyar Nemzet-cikke, amelyben azt írják, Budapestre költözik a Roszatom regionális központja.

Eddig Prágában volt az orosz állami atomenergetikai konszern közép-európai központja, amely egyébként 2015 óta működtetett Budapesten irodát a cseh regionális központ magyarországi fióktelepeként. Az újonnan alapított régiós központ, a Rosatom Hungary Kft. egy sor fontos kérdésben továbbra is támogatást nyújt a Paks II. projekthez, miután a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartó beruházása aktív szakaszába lépett.

A kormánylap szerint a Paks II. beruházást indokolja az is, hogy egyre több uniós intézmény és a miniszterelnökök tanácsa is elismeri, hogy az atomenergia mint karbonmentes áramtermelési forrás a globális felmelegedés elleni küzdelemben megkerülhetetlen. Magyarország például azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra az áramtermelésének 90 százaléka szén-dioxid mentes legyen a megújuló és a nukleáris energia hasznosításával. Minden jel arra mutat, hogy a következő évtizedek stratégiai terméke világszerte a megfizethető, megbízható, tiszta energia lesz.


A befektetések iránya, a technikai fejlődés, és a gazdaságosság mind-mind abba az irányba mutatnak, hogy az atomenergia zsákutca, hiszen a megújulós forrású energia egy része már ma olcsóbb a nukleárisnál, a biztonságról nem is beszélve. A kormánysajtó gondosan kerüli a radioaktív hulladékok megnyugtató hosszútávú elhelyezésének megoldatlanságát, a 15-20 év múlva eladhatatlanul magas atomenergia árat, és azt, hogy a paksi bővítéssel hosszú évtizedekre anyagilag és politikailag is Oroszország energetikai félgyarmatává válunk.  No és persze a Paks 2 erőmű beruházáson extraprofitot lehúzó Orbán közeli NER lovagokat.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás