Hirdetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ezúttal a fokhagymákra fordította figyelmét. A NÉBIH laboratóriumaiban 300 növényvédőszer-hatóanyagot vizsgáltak a szakemberek. Ezen felül mértek nehézfémtartalmat, valamint mikotoxin-szennyezettséget is. Jó hír, hogy élelmiszer-biztonsági szempontból valamennyi fokhagyma makulátlannak bizonyult!

A Szupermenta projekt újabb állomásán a világhírű magyar hagymatermesztés egyik zászlós hajóját, a fokhagymákat tesztelte a hatóság, melyhez makói termelőtől, valamint kiskereskedelmi forgalomból mintáztak (makói, sarkadi, szegedi beszállítók és spanyol származású).

A mintákat a NÉBIH laboratóriumaiban analizálták növényvédőszer-maradék, nehézfém-, valamint mikotoxin tartalomra. Beltartalmi értékek közül a szárazanyagot, azon belül a kéntartalmat is górcső alá vették. A vizsgálatok eredményeként elmondható, hogy a minták nem tartalmaztak határérték feletti szermaradékot, nehézfémet vagy mikotoxint. Természetesen a mintázott tételek nyomonkövethetősége ismét alapfeltétel volt, amely ezúttal minden esetben megfelelt az előírásoknak. A jelölésre vonatkozó jogszabályok betartása is teljesült, azaz a kötelező információk – termelő vagy forgalmazó neve és címe, termék származási országa – megtalálhatóak voltak.

éntartalom átlagosan 3400 mg/kg volt.

ken_szarazanyag.jpg

Összességében kijelenthető, hogy a vizsgált fokhagymák jó minőségűek és biztonságos élelmiszernek tekinthetőek. Az élelmiszerbiztonsági ellenőrzésen túl nem maradhatott el a hagyományos kedveltségi teszt sem. A téma szakértői és átlagos felhasználók is kóstolták a fokhagymákat, és alkottak azokról véleményt különböző kedveltségi szempontok alapján, mint illat, méret, hámozhatóság, íz, szín, gerezdméret és alak.

Mivel az augusztus-szeptemberi mintavétel során a hazai kereskedelemben nem volt kapható kínai fokhagyma, így a szomszédos Ausztriából került a kóstolók asztalára. Ezzel kiegészülve tehát hat féle fokhagymát bíráltak a meghívottak. A kóstolók kedvence a sarkadi (beszállító: Fokhagymacentrum Kft.; forgalmazó: Spar) fokhagyma lett, melyet Jancsik János Makói Őszi fajtájú terméke, illetve a Szeged-szentmihályi (beszállító: Mezőker Kft., forgalmazó: Tesco) követ. 

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt blogján >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás