Hirdetés
APA

Burgenlandban a mezőgazdaságilag hasznosítható földterületek 13 százalékán már biogazdálkodást folytatnak a gazdák, ami európai viszonylatban is előkelő aránynak számít.

Paul Rittsteuer tartományi mezőgazdasági tanácsos középtávon 20 százalékos arány elérését tűzte ki célul, ami mintegy 35 ezer hektáros művelési területnek felelne meg.

A bio-művelést folytató gazdák száma Burgenlandban elérte a 690-et. Közülük 652-en, azaz 82 százalékuk, a “Bio Ernte Austira” előírásait követve végez növénytermesztést. A bio-gazdaságok átlagosan egyenkénti 30 hektáros területe meghaladja a hagyományos művelést folytató gazdaságok 20 hektáros alapterületét.

A biotermékek iránt megnövekedett kereslet mellett a bio-gazdaságok terjedését még számos beruházási támogatás és tanácsadási szolgálat is elősegíti.

A bio-termesztés jövője szempontjából kulcsfontosságú kérdés a genetikailag módosított termények engedélyezése körül kialakult vita alakulása. A tartományi mezőgazdasági tanácsos véleménye szerint genetikailag módosított növények szabadföldi termesztése mindenképpen veszélyt jelent a természetes növényekre. A porzás útján történő kereszteződést nem lehet ugyanis megelőzni.

2004.03.06.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás