Hirdetés
vegyianyag hírlevél

A korábban elterjedten használt szerves foszforsav-észter típusú rovarirtó szerek neurotoxikus hatása régóta ismert. Azonban ezek a vegyületek kisebb mennyiségben is hosszútávú káros hatással bírhatnak.

Egy amerikai vizsgálat szerint a magzati korban szervezetbe kerülő anyagok még a kisiskolás korban is észrevehetően csökkentik az érintett gyermekek szellemi képességeit, intelligenciáját. A felmérésben több mint 300, farmokon dolgozó várandós nőnek és gyermekének permetszer-terhelését vizsgálták több éven keresztül. A gyermekekkel hétéves korukban intelligenciatesztet tölttettek ki.

A gyermekek családi hátterének (például az anya végzettsége, intelligenciája) figyelembevételével végzett értékelés szerint azok gyermekeinek IQ-ja, akiknek a szervezetébe a terhesség alatt a legtöbb permetszer került átlagosan 7 ponttal alacsonyabb volt, mint a legkevésbé érintettek gyermekeinél. Azonban a kisgyermekek szervezetének permetszer-szennyezettsége nem befolyásolta a hétéves kori intelligenciájukat.

Egy másik vizsgálat szerint a települések szúnyogirtására még néhány éve hazánkban is használt klórpirifosz szintén károsítja a kisiskolások szellemi képességeit. A köldökzsinórvér klórpirifosz-tartalmának a mért értékek egységnyi szórással történő növekedése az IQ 1,4, míg a memóriaérték 2,8 százalékos csökkenését eredményezte.
Environmental Health Perspectives

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás