A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Az otthonunk berendezése ijesztő feladat lehet, különösen akkor, amikor a piacon végtelenül sokféle bútor van. Sokakhoz hasonlóan Ön is a nagy dobozos áruházakhoz folyamodhat, amelyek megkönnyítik a trendi bútorok megrendelését a legolcsóbbnak tűnő lehetőségekkel. De a gyors divathoz hasonlóan a tömeggyártott bútorok valósága is komoly környezeti, erkölcsi és egészségügyi következményekkel jár, amelyeket nehéz figyelmen kívül hagyni.

Mi az a gyors bútor?

A gyorsbútor az olcsó bútorok túltermelése, amelyeket nem úgy készítenek, hogy tartósak legyenek. Bár a gyorsbútorok sok költségkímélő lehetőséget kínálnak, nem a legjobbak a környezet számára, és valószínűleg hamarabb ki kell majd cserélni őket, mintha minőségi bútorokra költené a plusz pénzt.

Ennek oka, hogy jellemzően olcsóbb anyagokból készülnek, amelyek nem olyan tartósak. Sok gyors bútor is az aktuális trendekre összpontosít, és úgy épül, hogy kidobható legyen, amikor a következő legjobb dolog jön.

Miért rosszak a gyors bútorok?

  • Alacsonyabb minőség: A gyors bútorok lehetnek olcsók és kényelmesek, de nem úgy tervezték őket, hogy tartósak legyenek. A legtöbb gyorsbútor forgácslapból készül, amely nemcsak, hogy nem tartós, de szinte lehetetlen javítani vagy felújítani, ami a vásárlás és kidobás pazarló körforgásához vezet.
  • Túltermelés: A gyorsbútor trendek egyre gyakoribbá és szezonálisabbá váltak, és a márkák igyekeznek lépést tartani azzal, hogy egyre többet gyártanak. A probléma az, hogy a legtöbb gyárat arra építették, hogy nagy mennyiségben termeljen, hogy profitot termeljen. Ennek eredményeként a gyorsbútor-márkák sokkal több terméket gyártanak, mint amennyit a piac igényel, ami az erőforrások nagymértékű pazarlását eredményezi.
  • Hulladéklerakókban elhelyezett hulladék: Hányszor látott már olyan bútorokat, amelyeket az emberek járdaszegélyén hagytak ott azzal a felirattal, hogy “ingyen”?” Valószínűleg számtalanszor. Az EPA szerint csak az amerikaiak évente több mint 12 millió tonna berendezési tárgyat és bútort dobnak ki. A sokféle anyag miatt sok tárgyat nehéz újrahasznosítani, és a legtöbbjük a szeméttelepen végzi.
  • A természeti erőforrások kiaknázása: A fa az egyik leggyakrabban használt anyag a bútorokban, és az olcsó fa iránti növekvő globális kereslet veszélyezteti a világ természetes erdőit. Az illegális és nem fenntartható fakitermelés által okozott erdőirtás hozzájárul a biológiai sokféleség csökkenéséhez és súlyosbítja az éghajlatváltozás hatásait.
  • Mérgező vegyi anyagok használata: A gyors bútorgyártók olyan ragasztót, festéket és pácot, fafelületeket és kémiai késleltető anyagokat használnak, amelyek olyan mérgező vegyi anyagokat tartalmaznak, mint a formaldehid és a klórozott tris, amelyek komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, mint a rák, pajzsmirigybetegségek, csökkent termékenység, alacsonyabb IQ és más káros egészségügyi hatások. Mivel időnk 90%-át zárt térben töltjük, az ezeknek a vegyi anyagoknak való kitettségnek való kitettségünk tartósabb hatással lehet az egészségünkre, mint gondolnánk.
  • Etikai kérdések: A gyors divathoz hasonlóan a gyors bútorellátási láncok is komoly etikai problémákkal küzdenek. A vállalatok ezeket a termékeket fejlődő országokban gyártják, ahol a munkavállalók etikája eltérő, alacsonyabb fizetést és hosszabb munkaidőt tesz lehetővé. Emellett a munkásoknak a gyártási folyamat során felszabaduló káros fűrészporral és rákkeltő anyagokkal is meg kell küzdeniük.
    Hogyan vásároljon környezetbarát bútorokat

Bár a gyorsbútorok megfizethetőek és kényelmesek, nem éri meg feláldozni az egészségünket és a bolygónkat. A jó hír az, hogy egyre több olyan bútorgyártó cég van, amely már ilyen szabványok mellet is olcsó kanapé-t tud előállítani.

  • Válasszon hosszú élettartamú anyagot: A bútorvásárlás során az egyik legfontosabb lépés az anyag figyelembevétele. A fa még mindig az egyik legjobb választás, mivel javítható, hogy tovább tartson. Keresse az FSC tanúsítvánnyal rendelkező fát vagy a Magyarországról származó fát, ahol alacsony az illegális fakitermelés kockázata. Ha teheti, maradjon távol a műanyag bútoroktól, amelyek olajból és gázból származnak.
  • Kerülje a veszélyes anyagokat: Sok környezetbarát bútorgyártó cég kerüli a veszélyes vegyi anyagok használatát, de minden állítást meg kell erősítenie a címkék és az összetevők listájának elolvasásával. Kerülje a szabványos lakkokat, lakkokat és az égésgátlót vagy folteltávolítót említő termékeket, és válassza az alacsony vagy nulla VOC-tartalmú, vízalapú felületkezeléssel, tejfestékkel stb. készült bútorokat.
  • Vásároljon bútorokat környezetbarát, fenntartható bútorgyártó cégektől: Legyen óvatos, egyes nagy áruházi bútorgyártó cégek azt állítják, hogy környezetbarát bútorcsaládokkal rendelkeznek, miközben termékeik többsége még mindig rosszat tesz a bolygónak. Hogy elkerülje ezeket a zöldmosási taktikákat, vásároljon etikus bútorgyártó cégektől, amelyek átláthatóak és teljes mértékben elkötelezettek a fenntarthatóság mellett. Például a dohányzóasztalok VidaXL-től egy mintája ennek.
  • Ellenőrizze a tanúsítványokat: Sokféle harmadik fél által kiadott tanúsítvány létezik, amelyek biztosítékot nyújtanak a vásárlóknak, mint például a Cradle 2 Cradle (C2C) Certified, Green Circle, GREENGUARD, Sustainable Furnishings Council (SFC), Forest Stewardship Council (FSC), Rediscovered Wood Certification, Oeko-Tex vagy Eco3Home. Ezek a tanúsítványok a gyártás különböző szempontjait fedik le a környezet és a munkavállalók tekintetében.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás