A rovat kizárólagos támogatója

Kulcsszerepet játszanak a cápák a korallzátonyok egészségének megőrzésében az ausztrál partoknál egy új tanulmány szerint.

A Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatása szerint a cápák azért fontosak a korallzátonyok ökoszisztémájában, mert olyan kisebb ragadozó halakkal táplálkoznak, amelyek a korallok számára fontos növényevő állatokat pusztítanak el. Ezek az apró növényevő állatok azért fontosak, mert algákkal is táplálkoznak, és így megakadályozzák, hogy az algák túlszaporodjanak a fiatal korallokon.
Vagyis ha nincs cápa, nincs, ami megegye a kisebb ragadozó halakat, amelyek így felfalják az algákat lelegelő még kisebb állatokat, így az algák túlszaporodnak, ami rossz a korallzátonyoknak.

A tudósok a kontinens északi részén végeztek vizsgálatokat, így a Nagy-korallzátonyon is, amely jelenleg súlyos korallfehéredésben szenved. A szakértők négy hónapot töltöttek a nyugati parton lévő Broome és a keleti parti Cairns közötti területen. A tanulmány szerint azok a korallzátonyok, ahol nagyobb a cápapopuláció, gyorsabban gyógyulnak fel a fehéredésből, és ritkábban betegszenek meg. Ahol nagy mennyiségben élnek cápák, ott egészségesebbek a korallok – foglalta össze a tanulságot Jessica Meeuwig, a program vezetője. (MTI)

Már a legészakibb korallok is pusztulnak

Már a legészakibb korallok is pusztulnak

A világon legészakabbra, Japánban található korallokat is utolérte az általános felmelegedésnek tulajdonított fehéredés egy japán kutató szerint.
Jamano Hiroja 2016 decemberében végzett megfigyeléseket munkatársaival a Tokiótól mintegy 1000 kilométerre nyugatra, mérsékelt égövben található Cusima szigeténél, és arra a következtetésekre jutott, hogy a korallzátonyok mintegy 30 százaléka károsodott. Eddig a déli okinavai szigetcsoport koralljai az alacsonyabb hőmérsékletű vizekben leltek menedékre, a négy fő japán sziget közül három – Kiusu, Sikoku és Honsú – felé terjesztve ki élőhelyüket – mondta az AFP francia hírügynökségnek Jamano Hiroja, a japán Környezetbiológiai Kutatóintézet igazgatója. "Mostanra azonban már az itt menedéket talált korallok is veszélyben vannak. A helyzet súlyos" – mondta el a kutató.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás