A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A cégautóadó megfizetésére alapvetően minden olyan autó után kötelezett a tulajdonos, ahol nem magánszemély birtokában van a gépjármű, személyszállításra való, maximum 8 személy utazásához alkalmas, továbbá 2500 kg-nál kisebb súlyú a kocsi.

Hogyan lehet kedvezőbb a helyzet?

A kiküldetési rendelvények alkalmazásával, amelyek a RoadRecord útnyilvántartás szoftverével igazán egyszerűen megvalósíthatók, kezelhetők, a cégautóadó elkerülhető. Ezen a módon a magánszemélyek elszámolhatják az üzleti útjaikat a munkáltatójuk felé. 

A program segítségével az útrögzítés automatikusan megvalósul, a munkáltató számára előny, hogy egyetlen felületen keresztül rendezheti az összes munkavállalójának a kiküldetési rendelvényeit, béren kívüli kifizetésként. Ez egy olyan opció, amivel mindkét fél jól jár.

Amennyiben azonban a cég lízingeli a járművet, akkor az útnyilvántartás segítségével elkerülhető a sok anyagi veszteséggel járó lízing-átalányadózás, s jelentős összegek takaríthatók meg. Így ez is egy jó opció ebből a szempontból. 

Mit érdemes tudni arról, hogy ki élhet a kiküldetési rendelvények alkalmazásával?

Ahhoz, hogy a kiküldetési rendelvény lehetőségével élhessünk, az autó tulajdonosának magánszemélynek kell lennie, s ő használhatja oly módon a járművet, hogy az üzlettel, illetve a céggel összefüggő útjait kiküldetési rendelvény útján rendezi a munkáltató felé.

A praxishoz használt magántulajdonú gépjármű esetében háziorvosként is élhetünk ezzel az opcióval, ahogy egyházi jogi személy is, amennyiben a munkájához kapcsolódóan utazik. Amennyiben az autó olyan személy birtokában van, akinek a foglalkozása személygépkocsikkal való kereskedelem, s a jármű továbbértékesítésre lett vásárolva, szintén választható ez a megoldás.

Egyéni vállalkozóként is élhetünk a kiküldetési rendelvény útján történő elszámolással, abban az esetben, ha az 500 km-es átalányt választjuk.

A megkülönböztetett jelzéssel ellátott gépjármű, a betegséggel vagy gyógyítással kapcsolatban használt autó (ebben az esetben alapítvány, illetve egyesület is lehet a tulajdonos), valamint a halottszállítás céljából alkalmazott jármű esetén egyaránt lehetséges a kiküldetési rendelvényt alkalmazni. Ezenfelül állami tulajdon, valamint haditechnikai terméknek számító járművek esetében is.

Mivel egyre többen váltanak elektromos autóra, fontos megemlíteni, hogy ezek esetében is támogatott a kiküldetési rendelvény útján megvalósuló elszámolás.

Egy fontos kitétel

Habár a lista egészen hosszúra sikeredett, hogy kik és mikor élhetnek ezzel a lehetőséggel, s kerülhetik el a cégautóadót, nem szabad abba a hibába esnünk, hogy azt hisszük, a cégautóadó nem kötelező. 

Minden olyan esetben, ahol a gépjármű nem magánszemély birtokában van, s nem igaz rá egyik felsorolt kitétel sem, akkor a cégautóadó fizetése kötelező! Számukra könnyítés lehet, hogy a gépjárműadó levonható a cégautóadóból, amennyiben az ehhez szükséges feltételek teljesülnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás