A rovat kizárólagos támogatója

Hulladékok feldolgozásáról adott ki a napokban ismét jelentést az Európai Bizottság. Ez a publikáció szerves része az unió legtöbb országa által preferált körkörös gazdasági modellnek, amelyben jelentős szerepet kap a hulladék minél hasznosabb felhasználása és a megtermelt javak minél optimálisabb elosztása is, miközben új munkahelyek jönnek létre.

 A gazdaság egyforma fontossággal számol az elkészített és felhasznált javakon túl a hulladékgazdálkodással is. A cél, hogy az elkészített javak a felhasználásuk után, amikor már értéktelen hulladékká válnának, ne a szeméttelepekre kerüljenek, hanem a legtöbb felhasználható anyagot kinyerjék belőlük, hogy aztán azokat vissza lehessen forgatni ismét a termelésbe.

A brüsszeli beszámolóban sorra vették, hogy a zéró-szemét felé tett lépések milyen új termelői és felvevői piacot teremthetnek Európában, ahol a különféle innovációk segítségével, a hulladékok teljes újrahasznosítása miatt új vállalkozási modellek jöhetnek létre még több munkahely megteremtésével, az eco-design jegyében. A mostani beszámoló annak a törekvésnek a szerves része, hogy a hulladékkezelés egyre fejlettebb legyen az öreg kontinensen és ezzel valamelyest életbe lépjen a körkörös gazdasági modell.

Az unió országaiban a cél az, hogy 2030-ra a teljes szemét 70 százalékát hasznosítsák újra, míg a csomagolóanyagok 80 százalékát. 2020 és 2030 között minden államnak el kellene érnie, hogy a műanyag 60 százalékát, a faanyagok 80 százalékát, különféle vasak, alumíniumok és üvegek 90 százalékát hasznosítsák újra, míg a papír 90 százalékát 2025-ig. Mindeközben a tagállamoknak 2025-ig lépéseket kell tenniük, hogy szemétlerakókba ne kerülhessenek újrafelhasználható hulladékok, mint például a műanyag, vas, üveg és a bio szemét. Ennek eredményeként Brüsszelben azt várják, hogy a mostani szemétmennyiségnek csupán a negyede kerül majd 11 éven belül a hulladéktelepekre.

Az iromány arra is külön kitér, hogy a jövőben a tagállamoknak mindent el kell követniük, hogy az emberek külön gyűjtsék otthonaikban a biohulladékot. Az is egy újabb cél, hogy 2017 és 2025 között legalább 30 százalékkal mérsékeljék a feleslegesen kidobott élelmiszerhulladékot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás