Hirdetés

Az egykori fideszes környezetvédelmi államtitkár szerint a Liget Projektet csak a pénz miatt akarják mielőbb megvalósítani. 2020-ig még lehívható több tíz ezer milliárd forint és most lehet a kasszához nyúlni – vélte Illés Zoltán. Eközben Berlinben is tüntettek a tervezett beruházás és a fák kivágása ellen. Ma délelőtt a Ligetvédők átadják a „Gerinctelen köztisztviselő-díjat” Danada-Rimán Edina jegyző asszonynak, a VIII. kerület jegyzőjének.

Illés Zoltán érthetetlennek tartja, hogy miért nem a Ferdinánd híd mögötti területen épül meg az új múzeumi negyed. A volt környezetvédelmi államtitkár szerint nem kérdeztek meg egyetlen szakértőt sem, nincsenek igazi szakmai tanulmányok. A döntést nem a szakmai érvek motiválták és az ATV-nek adott interjúban a szakember el is mondta erről saját magyarázatát. "Az igazi ok, hogy 2020-ig van több tíz ezer milliárd forint. Utána elfogy a pénz, ezért most lehet csak a kasszához hozzányúlni" – fejtette ki Illés. Kitért arra is, hogy ha Áder János vállalja a klímaváltozással összefüggő ügyek képviseletét, akkor most is fel kellene emelnie a szavát. Az államfőnek – és más politikusoknak – ott kellene lennie a ligetvédőkkel együtt a Városligetben – mondta.

Ennek azonban egyelőre semmilyen jele sincs. Tegnapelőtt este Berlinben tüntettek a Liget Projekt megvalósítása ellen. Mintegy negyven Berlinben élő magyar demonstrált a tervezett múzeumi beruházás és a fák kivágása ellen. A csoport pénzgyűjtési akciót is akar indítani a bajba jutott budapesti Ligetvédők megsegítésére. A Facebookon szerveződött akció egyik elindítója, Vay Márton elmondta: tisztelik a budapesti akció tagjait, és azt tervezik, hogy lehetőségeikhez mérten anyagilag is támogatják az eddig megbírságolt magyarországi demonstrálókat. A környezetvédő szerint a berlini tüntetésen a demokráciáért is felemelték szavukat, hiszen a "kopaszok" már büntetlenül garázdálkodhatnak a Városligetben.

 

PÁPAI GÁBOR RAJZA

Közben a Párbeszéd Magyarországért (PM) feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés gyanújával a Városligettel kapcsolatos birtokvédelmi határozat miatt. A párt egyik elnökségi tagja, józsefvárosi önkormányzati képviselője szerint Orbán Viktor budai Várba költözésének árát a városligeti fák és a fővárosban élők fizetik meg. Az Orczy-kert ügyében is érintett józsefvárosi jegyzői hivatalban kiadott birtokvédelmi határozat olyan sok ponton sérti a jogszabályokat, hogy az nem lehet a véletlen műve – írja közleményében Erőss Gábor. Szóvá teszi, hogy ennek nyomán "az Orbán-rezsim sok száz rendőrt és őrző-védőnek álcázott huligánt vezényelt" a Városligetbe, akik erőszakkal számolták fel a Ligetvédők törvényes és erőszakmentes demonstrációját.


Ma délelőtt a Ligetvédők látványos sajtótájékoztató keretében átadják a „Gerinctelen köztisztviselő-díjat” Danada-Rimán Edina jegyző asszonynak, a VIII. kerület jegyzőjének.
 


Baán bicskanyitogató módon hazudik

Baán bicskanyitogató módon hazudik

Megdöbbentek a Ligetvédők a Liget Budapest projekt miniszteri biztosának újabb javaslatán. Úgy néz ki, mintha Baán László egy másik bolygóról érkezett volna: miközben három éve hagyja figyelmen kívül a szakmai és lakossági észrevételeket, ráadásul elkezdte a Liget beépítését, most leülne tárgyalni.

Zöld liget címmel fórumsorozatot indít a Városliget Zrt. annak érdekében, hogy mindenki elmondhassa a véleményét a Városliget rehabilitációjával és a tervezett fejlesztések kialakításával kapcsolatban – jelentette be a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. Baán László újabb nyilatkozata bebizonyította: ez az ember a Holdról jött, vagy valami olyan helyről, ahol se tévé, se internet.

 

 

 


A Fidesz-frakció szinte azonnal reagált a közleményre, mégpedig azzal a felütéssel, hogy a baloldal csak balhézni tud. Szerintük a Városligetben Magyarország minden eddiginél nagyobb közparkjának rekonstrukciója indul el, a hatóságok pedig a munkálatok folytatásához szükséges törvényes rendet őrzik jogszerű eljárások keretében, szemben a baloldallal és aktivistáikkal, akik "csak balhézni tudnak és drogtanyákat vesznek védelmükbe". Azt is megjegyezték, hogy a Városliget szebb, zöldebb, fásabb lesz, a főváros legszebb parkjává válik, a parkban kevesebb beton és több zöldterület lesz. Úgy vélték, ha a baloldalon múlik, akkor Budapesten semmilyen fejlesztés és felújítás nem történt volna az elmúlt években: kormányzásuk alatt hagyták lepusztulni a Városligetet és a főváros más természeti, építészeti értékeit is.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja korábban közölte, hogy Szelényi Zsuzsanna országgyűlési képviselő írásbeli kérdéssel fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez az ügyben, hogy "miért tétlen a rendőrség a bőrfejű magánhadseregek önbíráskodásával szemben" – írta a népszava.

Csillag Ádám a rendőrségi előállításáról

Csillag Ádám a rendőrségi előállításáról

Egy fotó arról, amikor Csillag Ádámot elvezetik a rendőrök, mert rájöttek, hogy veszélyes a rendszerre. A hatalom rendszerére!  Az nem zavarta őket, hogy Csillag minden létező eseményről felvételeket készít, ahol a demokrácia követeléséről, megvédéséről van szó és mindezt mindenki által tudottan és engedéllyel teszi. Ebbéli munkája megfizethetetlen és pótolhatatlan. Még is elvitték Őt is, aki még soha senkinek nem ártott, csak végezte az önkéntes kötelességét.

Az sem zavarta őket, hogy a jobb kezét nem tudja használni, nem néz ki egy kigyúrt barátságos, humanista kopasznak, hanem példát statuáltak. Bevitték, kihallgatták és bevágták egy cellába hosszú órákra. 

„Ilyen a rendszerváltás előtt sem történt velem!” – Csillag Ádám a rendőrségi előállításáról.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás