Hirdetés

Sebastián Piñera, Chile elnöke bejelentette, hogy Santiago visszalép mind az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) következő, novemberre időzített találkozójának, mind az ENSZ 25. klímacsúcsának (COP) decemberi megrendezésétől.

Az APEC találkozó rendkívüli fontosságát az adja, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke és Xi Jinping, a Kínai Népköztársaság elnöke itt írták volna alá a 18 hónapja tartó kereskedelmi  háborújukat remények szerint nyugvópontra terelő megállapodás első dokumentumát. A mostani bejelentés fényében azonban nem tudni, mikor kerül sor, vagy egyáltalán sor kerül-e a nemzetközi kereskedelmet alapjaiban felforgató vita rendezésére.

Az ENSZ 25. klímacsúcsának lemondása pedig az éghajlatváltozás elleni nemzetközi fellépés számára hatalmas érvágás, no meg azon aktivistáknak, akik október 2-án hajóval indultak el Amszterdamból Chile felé, így hívva fel a figyelmet a légiforgalom hatalmas károsanyag kibocsájtása és a fenntartható utazási alternatívák fontosságára.  A találkozón a világ 190 országából gyűltek volna össze delegáltak, hogy arról egyeztessenek, hogyan lehet a világ szén-dioxid-kibocsátását úgy csökkenteni, hogy az országok képesek legyenek tartani a Párizsi éghajlatvédelmi egyezményben kikötött célokat. Greta Thunberg maga is hajóval érkezett volna az eseményre felszólalni.

Az ENSZ úgy nyilatkozott: igyekeznek alternatív helyszínt találni a klímacsúcsnak, azonban lehetséges, hogy az eseményt el kell halasztani.

Az elnöki bejelentést két hét tüntetései előzték meg, amelyek mindeddig 20 emberéletet követeltek, és melyek során több, mint 2.400 ember sérült meg. A kormány múlt héten rendkívüli állapotot hirdetett, éjszakai kijárási tilalmat rendelt el, valamint az utcára vezényelte a hadsereget, az elnök pedig szociális reformok belengetése mellett az összes kormánytagot leváltotta, de a szellemet nem lehetett visszazárni a palackba: pénteken egymillióan vonultak békésen Santiago utcáin Piñera távozását követelve.

A tüntetések casus bellije a santiagoi metrójegyek árának megemlése volt, azonban a tüntetők követelései sokkal mélyebben húzódó gazdasági egyenlőtlenségekre mutatnak rá: miközben Chile egy főre jutó GDP-je a második legmagasabb Dél-Amerikában, és a helyi milliárdosok összvagyona annyi, mint az ország GDP-jének a 25%-a, addig a nyugdíjak és a minimálbér alacsonyak, a közszolgáltatások, az áram és az egészségügyi ellátás árai növekednek, az ebből adódó elégedetlenség pedig most tört felszínre.  A Mércén a tüntetések hátteréről itt olvashatsz bővebben.

Udate 22:20: A Fehér Ház nap közben úgy nyilatkozott, hogy bár az APEC találkozót lemondták, az USA továbbra is elkötelezett a Kínával kötendő előzetes egyezséget még a hónapban tető alá hozni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás