A rovat kizárólagos támogatója

Szép ütemben halad Chile klímasemlegessé válása. A dél-amerikai országban már nap- és szélenergiával hajtott metrót is terveznek; a napelemek gyakran annyi áramot termelnek, hogy az energiaellátás gyakorlatilag ingyenessé válik.

A fogyasztók ennek nyilván örülnek, de a befektetők és az energiaszolgáltatók már nem annyira

 

Michelle Bachelet elnök kezdeményezésére Chile rengeteget költött napenergiával kapcsolatos beruházásokra. Emiatt az ország tavaly 371 megawattal több napenergiát termelt, mint korábban. Sajnos a kapcsolódó infrastruktúra kialakítása már nem megy ilyen jó ütemben – ez részben az ország földrajzi adottságai miatt alakult így. Nincs nemzeti villamosenergia-hálózat, és sok helyen semmilyen szolgáltatás nincs. Egyes régiókban napenergia-túltermelés van, máshol tök sötét.  A túltermelés viszont alaposan leverte az árakat. Idén áprilisig több mint százszor fordult elő, hogy a napenergia ára nullára csökkent. A Bloomberg szerint sanszos, hogy sikerül megdönteni a tavalyi rekordot; akkor 192 esetben értek el hasonló eredményt.

Chilének két fő elektromos hálózata van: az északi és a központi hálózat. 2013 óta megnégyszerezték a központi hálózat napenergia-kapacitását, ami most már 770 megawatt energiát termelhet. Ezt az energiát viszont nem tudják máshová továbbítani, és a többletet sem adhatják le. Az időnkénti hálózati problémák ráadásul megnehezítik hogy a hálózat egyik végéből a másikba juttassák az energiát.

A tervek szerint az északi és a központi hálózatot 2017-re kapcsolnák össze, mintegy 3000 kilométernyi távvezetékkel. Remélik, hogy ez valamelyest stabilizálhatja az energiaárakat. A kormány ezenfelül 753 kilométernyi extra hálózatot épít ki, hogy probléma esetén se akadozzon a központi hálózaton az áramszolgáltatás.

Az új napelemekkel és a hálózat egységesítésével Chile napenergia-termelő kapacitása évi 1,4 gigawattra nőhet. Az alacsony árak azonban elriaszthatják a befektetőket, akik nem láthatják a projekt megtérülését, és a bankok is megtagadhatják az új naperőmű-építések finanszírozását- írta az index.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás