Hirdetés

A Fauna Egyesület 2004. 07. 23-án, Siófokon az Európai Nagycirkusznál, lakossági bejelentésre látogatást tett, mellyel egyidejűleg rejtett kamerás felvételeket és fényképeket is készítettünk. A felderítés alkalmával velünk volt dr.Téglás Mihály állatorvos, aki jelenleg Kaliforniában dolgozik és állatkerti tapasztalatokkal is rendelkezik.

A szemrevételezésünk során tapasztaltuk, hogy a cirkuszban főként a tigrist, a barnamedvét, a leopárdot és a makákót tartják elfogadhatatlan körülmények között, de a többi állat tartása is hagy maga után némi kivetni valót.

Az öreg, rozsdás, dróttal toldozott cirkuszi kocsikban elhelyezett állatok mindegyikére jellemző volt, hogy nem biztosítanak számukra megfelelő méretű tartáshelyet. Ráadásul teljesen érthetetlen módon a majmot, a tigrist és a medvét a ketrecen belül is láncon tartják, ami tovább akadályozza őket a „szabad” mozgásban. A medvének és a tigrisnek kioperálták a karmait, illetve a tigrisnek a fogazata is hiányzik. Az erre vonatkozó kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy öreg és kihullott.

A cirkusznak nincs engedélye a tigris kiengedésére, ezért egy hónapja nem hagyhatta el az amúgy is szűk cirkuszi kocsit.

Mivel nincs megfelelő számú kocsi, hogy az állatokat a takarítás idejére áthelyezzék, ezért saját ürülékükben és vizeletükben illetve ételmaradékokban fekszenek. Az állatok számára nem volt pl. megfelelő ivóvíz kihelyezve a nagy melegben. Az állatoknak továbbá nem biztosítanak fajuknak megfelelő élelmet (a tigrisnek kutyakonzervet és száraz kenyeret adnak) és az élelmiszer hűtésére alkalmas berendezéssel sem rendelkeznek. A cirkusznak nincs állatorvosa, de még olyan orvossal sem tartanak kapcsolatot, akihez probléma esetén fordulhatnak. A medve sovány és a szőrzete is arra utal, hogy nem kap megfelelő élelmet és ápolást. Egyértelmű viselkedési zavarokat a tigrisnél és a makákónál tapasztaltunk; agresszivitást, bolyongó, ismétlődő mozgást, amely a hosszú ideig tartó bezártságból és a nem megfelelő méretű tartáshelyből is adódhat.

Sajnos míg egyes országokban a cirkuszi létesítményeket betiltották, hazánkban még mindig hiányzik a cirkuszokban tartott állatokra vonatkozó jogszabály, melynek a megszövegezését az illetékes minisztériumok (arról is vita folyik, hogy melyik minisztérium az illetékes) folyamatosan halogatja. Az állatkínzás bűncselekménnyé nyilvánításának hatályba lépésekor kellett volna a cirkuszi állatokat védő jogszabályokat is létrehozni.

Ez az eset is mutatja, hogy erre már igazán nagy szükségünk lenne, hiszen a Siófokon látottak sajnos nem csak erre a cirkuszra, hanem szinte minden hazánkban működő cirkuszra igazak lehetnek. A jogszabályok megléte nélkül pedig még a jó szándékú, segíteni akaró állatorvosok, hivatalnokok is tehetetlenek nem beszélve rólunk állatvédőkről, akiknek csak bejelentési jogunk van mint minden magyar állampolgárnak.

A cirkusz nem megfelelő állattartási körülményeit több hivatalos helyen bejelentettük. Megkértük a különböző hivataloknál lévő állatorvosokat, tisztségviselőket, hogy hivatalosan tartsanak ellenőrzést a cirkusznál, és járjanak utána, hogy rendelkeznek-e a megfelelő engedélyekkel, illetve bármilyen általuk tapasztalt hiányosság esetén tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

A vizsgálat még folyamatban van, de azzal az információval már rendelkezünk, hogy a működési papírok hiányosak és az állategészségügy sem találta megfelelőnek az állatok tartását. Sajnos azt is kiemelték, hogy számukra ez egy elég szokványos eset volt. Csak remélni tudjuk, hogy ez a jövőben változni fog az ilyen esetek csak kirívó példák lesznek, de egy biztos, amíg az emberek fejében az állatok csak használni és kihasználni való tárgyakként élnek, nagy változásra nem számíthatunk.

Sok állatvédelemmel foglalkozó szervezet támadja azokat a cirkuszokat, melyek állatszámokat is a műsorukra tűznek. A leggyakoribb érvelés szerint ezeknek az állatoknak, melyek között nem ritkák a védett fajok egyedei sem, nem biztosítanak megfelelő tartási körülményeket és a különböző mutatványokra való betanítás alatt erőszakot alkalmaznak.

A Fauna Egyesület úgy gondolja, hogy a cirkuszi állatszámok hamis képet közvetítenek a gyerekeknek az állatokról, hiszen az ösztöneiktől és a természetes viselkedésüktől teljesen idegen mutatványokat végeztetnek velük. A cirkuszban nem tanulhatunk mást, mint az állatokkal szembeni tiszteletlenséget és felsőbbrendűséget. Ezért nem az a fő kérdés, hogy alkalmaznak-e erőszakot a betanítás alatt, hanem az, hogy miként lehet még a mai napig is elfogadott és egyesek számára szórakoztató a vadállatok cirkuszban való mutogatása. Itt lenne az ideje végre az állatokat önmagukért tisztelni!

További információ:

Dömötör Erika: 06-30-236-9110

Csom Szabolcs: 06-30-413-7988

Video és fotóanyagot kérésre rendelkezésre tudunk bocsátani.

Illetve a Sziget ideje alatt megtalálhatóak vagyunk a Zöld Udvarban (az állatvédelmi sátorban).

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás