A rovat kizárólagos támogatója

Bírósághoz fordul csütörtökön a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI), mert a Citadella 4U Vagyonkezelő Kft. engedély nélkül épít kávézóteraszt a Citadella előtt – mondta ma Molnár Zoltán, a KVI vezérigazgatója. A KVI gyorsított eljárásban birtokvédelmet kér a bíróságtól.

Molnár Zoltán közölte: igaz, hogy 2000. május 4-én a KVI és a kft. úgynevezett vagyonkezelői szerződést kötött a Citadellára, a dokumentum azonban semmis, mivel ilyen szerződés csak az illetékes miniszter hozzájárulásával jöhet létre. Rockenbauer Zoltán, a kulturális tárca korábbi minisztere nem adta jóváhagyását a megállapodáshoz. A szerződés értelmében a Citadella 4U Vagyonkezelő Kft. csak bérlőként tevékenykedhet a területen. A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy az engedély nélküli építkezést látva a KVI felszólította a kft.-t: állítsa helyre az eredeti állapotot. Április 24-én a kft. ügyvezető igazgatója vállalta, hogy május 23-ra visszarendezi a terepet. Az építkezés azonban folytatódott, ezért a KVI a XI. kerületi jegyzőhöz fordult birtokvédelmi kérelemmel. A jegyző egy hónap múlva elutasította a kérelmet azzal, hogy erre nem terjed ki a hatásköre.

Mint Molnár Zoltán elmondta: a KVI-t meglepte a döntés. Az építkező váratlan szövetségesre talált a jegyzőben – fogalmazott a vezérigazgató, hozzátéve: a határozattal a XI. kerületi jegyző megfosztotta a KVI-t, vagyis az állam, mint tulajdonos képviselőjét attól, hogy birtokba vegye a területet. Véleménye szerint az ügy veszélyes precedenst teremthet, ezért a jövőben szigorítani kell a jogszabályokat az állam és bármely magyar állampolgár tulajdonosi védelmének erősítése érdekében. Molnár Zoltán leszögezte: a KVI mindent megtesz annak érdekében, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal érvényt tudjon szerezni jogerős határozatainak. A hivatal ugyanis már másodfokon 20 millió forintos örökségvédelmi bírságot szabott ki a társaságra. Újságírói kérdésre elmondta: az állam fontolgatja, hogy a kft. és a KVI közötti, határozatlan időre szóló bérleti szerződést felmondja. A KVI-nek egyébként birtokában van egy dokumentum, amelyben a kft. elismeri, hogy nem vagyonkezelő – fűzte hozzá.
2002. június 26.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás