A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: humusz.hu

100 európai civil szervezet (köztük a Humusz Szövetség) sürgősen felszólítja az EU tagállamait és az Európai Bizottságot, hogy 2025-ig tiltsák be az összes PFA-vegyületet a fogyasztási cikkekben, 2030-ig pedig minden felhasználásukat.

Két évvel ezelőtt az Európai Bizottság közzétette a vegyi anyagokra vonatkozó fenntarthatósági stratégiáját, amelyben kötelezettséget vállalt a per- és polifluoralkil anyagok (PFA-anyagok, amelyeket örök vegyi anyagoknak is szoktak nevezni) fokozatos kivonására minden nem alapvető fontosságú felhasználásból [1]. Itt az ideje, hogy teljesítsük ezt a kötelezettségvállalást, és megmutassuk a világ többi részének, hogy a PFA-vegyületek fokozatos kivonása lehetséges!

A PFA-vegyületek [2] szennyezése ellenőrizhetetlenné vált, és az örök vegyi anyagoknak való kitettséget számos káros egészségügyi hatással hozták összefüggésbe, a májkárosodástól kezdve a gyermekek rutinszerű védőoltásokra adott válaszának csökkenéséig és bizonyos rákos megbetegedésekig [3]A PFA-vegyületek az egész bolygót beszennyezték, és a legtöbb ember szervezetében megtalálhatóak világszerte [4].

A csecsemők már születésük előtt, az anyaméhben ki vannak téve a PFA-vegyületeknek. Ezek a vegyületek az élelmiszerekkel, az ivóvízzel és a napi szinten használt fogyasztási cikkekkel, például a testápolási termékekkel és az élelmiszerek csomagolásával kerülnek a szervezetünkbe. Európában a tizenévesek 14%-ának szervezetében a PFA-szint meghaladja az egészségügyi ajánlásokat [5].

„Olyan teljes mértékben mesterséges vegyi anyagok csoportjáról beszélünk, amelyek egy évszázaddal ezelőtt még nem léteztek a bolygón, és mára a bolygónk minden egyes sarkát beszennyezték. Senki nem adta beleegyezését, hogy ezeknek a káros vegyi anyagoknak kitegyenek minket, nem volt lehetőségünk elkerülni ezeket, és most évtizedekig együtt kell élnünk ezzel a mérgező örökséggel. A legkevesebb, amit tehetünk, hogy immár nem növeljük tovább ezt a mérgező terhet és betiltjuk a PFA-vegyületek használatát és gyártását” – mondta Dr. Julie Schneider, a CHEM Trust PFA-vegyületekampányának felelőse.

Ennek a követelésnek az alátámasztására 46 egészségügyi és környezetvédelmi civil társadalmi csoport indította el a PFA-vegyületek betiltásáról szóló kiáltványt, amelyet mostanra már 100 szervezet írt alá. A kiáltvány 10 követelést sorol fel, és felszólítja a hatóságokat és a vállalatokat, hogy ne növeljék tovább a PFA-szennyezés terhét, és foglalkozzanak a már meglévő szennyezés mérésklésével.

„A Humusz Szövetség sokféleképpen igyekszik tenni a fenntartható fogyasztási szokások elterjedéséért, valamint azért, hogy rendelkezésre álljon az ehhez szükséges ismeret és akarat a döntéshozókban, közösségekben, egyénekben. Éppen ezért csatlakoztunk a CHEM Trust kampányához, amely egy rendkívül fontos, mégis túlságosan ritkán tárgyalt ügyre, a PFA-vegyületek okozta szennyezésre hívja fel a figyelmet.” – mondta el Szabó György, a Humusz Szövetség nulla hulladék programjának vezetője.

A kiáltvány aláírói azonnali cselekvésre szólítják fel az uniós hatóságokat, és felkérik az európai civil szervezeteket, hogy aláírásukkal csatlakoznak a PFA-vegyületek betiltásáról szóló kiáltványhoz.

„A kockázatos PFA-anyagokat jelenleg szinte lehetetlen kizárni az életünkből, mert jelen vannak a mindennapi termékeinkben: a ruháinkban, a kozmetikai és tisztítószereinkben, sőt az olyan élelmiszer-csomagolásokban is, mint a pizzás doboz vagy a popcornzacskó. Ahhoz, hogy ezek az anyagok ne jussanak a szervezetünkbe és ne károsítsák azt, azonnal lépnie kellene az EU-nak, és az elfogadott stratégiájának megfelelőn be kell tiltani ezeket a káros anyagokat.” – mondta el Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.

Forrás: CHEM Trust, Humusz Szövetség

Jegyzetek

A PFA-anyagok betiltásáról szóló kiáltványt a CHEM Trust, az Arnika, a Tegengif, az Egészség és Környezet Szövetség (HEAL), az EEB, a ClientEarth és a BUND kezdeményezte, és 100 civil társadalmi szervezet írta alá. A kiáltvány angol, francia, német, spanyol, olasz és magyar nyelven itt érhető el.

[1] Az Európai Bizottság 2020. október 14-én tette közzé a vegyi anyagokra vonatkozó fenntarthatósági stratégiáját, (CSS), amely része az EU nulla szennyezéssel kapcsolatos célkitűzésének, az európai zöld megállapodás egyik legfontosabb kötelezettségvállalásának. A CSS-ben a Bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy „betiltja a PFA-vegyületek csoportját a tűzoltóhabokban és más felhasználási területeken, és csak ott engedélyezi használatukat, ahol a társadalom számára elengedhetetlenül szükségesek”.

[2] A PFA-vegyületek, azaz per- és polifluoralkil anyagok az OECD 2018-as definíciói szerint több mint 4700 mesterséges vegyi anyagból álló nagy családot alkotnak. [OECD, 2018. A per- és polifluoralkil vegyületek (PFA-vegyületek) új, átfogó globális adatbázisa felé: Összefoglaló jelentés a per- és polifluoralkil anyagok (PFA-vegyületek) 2007-es OECD-listájának frissítéséről.] Series on Risk Management No. 39.

Az 1940-es évek végi bevezetésük óta a PFA-vegyületekat fogyasztói termékek és ipari alkalmazások egyre szélesebb körében használják, az élelmiszercsomagolástól és a ruházati cikkektől kezdve az elektronikán és a repülésen át a tűzoltóhabokig. A PFA-vegyületekat zsír- és vízlepergető képességük, valamint nagyfokú stabilitásuk és magas hőmérsékletekkel szembeni ellenállásuk miatt használják – ez a szén-fluor kötés következménye. Ez a kötés – a legerősebb kötés a szerves kémiában – felelős azonban a környezetben való rendkívüli tartósságukért is, ami miatt megkapták az „örök vegyi anyagok” címkét.

[3] HEAL, 2021. május: Hogyan hatnak a PFA-vegyületek a nőkre, a terhességre és az emberi fejlődésre: Az egészségügy szereplői sürgős cselekvésre szólítanak fel a fokozatos kivonásuk érdekében.

EFSA CONTAM testület (az European Food Safety Association-nek az élelmiszerláncban előforduló szennyező anyagokkal foglalkozó testülete), 2020: Risk to human health related to the presence of perfluoroalkyl substances in food (Az emberi egészségre jelentett kockázat a perfluoralkil vegyületek élelmiszerekben való jelenlétével kapcsolatban). EFSA Journal, 18(9), p.e06223.

[4] Cousins, I.T. et al., 2022. Outside the Safe Operating Space of a New Planetary Boundary for Per-and Polyfluoroalkyl Substances.  Environmental Science & Technology, 56, 16, pp.11172-11179.

Valamint The Guardian, 2022. szeptember 23. 40 tanulmányban „örök vegyi anyagokat” mutattak ki minden vizsgált köldökzsinórvérben

[5] HBM4EU, April 2022. HBM4EU Newspaper, April 2022, page 55.


CHEM Trust

A CHEM Trust az Egyesült Királyságban bejegyzett CHEM Trust és a németországi székhelyű CHEM Trust Europe eV közötti együttműködés. A két jogi személy a CHEM Trust név alatt szorosan együttműködik a projekteken. Átfogó célunk, hogy megakadályozzuk, hogy a szintetikus vegyi anyagok hosszú távon károsítsák az élővilágot vagy az embereket, azáltal, hogy az ilyen károkat okozó vegyi anyagokat biztonságosabb alternatívákkal helyettesítjük. EU Átláthatósági nyilvántartási szám: 27053044762-72

Arnika

Az Arnika Egyesület (Cseh Köztársaság) egy 2001-ben alapított civil szervezet. Küldetése a természet és az egészséges környezet védelme a jövő nemzedékek számára otthon és külföldön egyaránt. Az Arnika a kezdetektől fogva a fogyasztók védelmén dolgozik a kémiailag veszélyes termékekkel szemben.

Tegengif – Erase all Toxins

A Tegengif egy amszterdami székhelyű nonprofit szervezet. Célunk egy nem mérgező életkörnyezet. Érdekes kutatások, kampányok és politikai érdekérvényesítés révén felhívjuk a közvélemény figyelmét arra, hogy a fogyasztók naponta ki vannak téve a mérgező vegyi anyagoknak. Hiszünk abban, hogy a növekvő tudatosság egyrészt ösztönözni fogja a toxinmentes termékek iránti keresletet, másrészt növelni fogja a toxinmentes világot célzó szabályozás társadalmi támogatottságát.

HEAL

Az Egészség és Környezet Szövetség (HEAL) nonprofit szervezet, amely azzal foglalkozik, hogy a környezet hogyan befolyásolja az emberi egészséget az Európai Unióban (EU) és azon túl. A HEAL olyan jogszabályok és politikák kialakításán dolgozik, amelyek elősegítik a bolygó és az ember egészségét, védik a szennyezés által leginkább érintetteket, és felhívják a figyelmet a környezetvédelmi intézkedések egészségre gyakorolt előnyeire. A HEAL uniós átláthatósági nyilvántartási száma: 00723343929-96.

EEB

Az EEB (European Environmental Bureau) a környezetvédelmi civil szervezetek legnagyobb európai hálózata, amely 38 ország 180 tagszervezetét tömöríti (a Humusz Szövetség is tagja). Figyelemmel kíséri, tanácsokkal látja el és befolyásolja azt, ahogyan az EU kezeli Európa legsürgetőbb környezetvédelmi kérdéseit, mint például az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség, a körforgásos gazdaság, a levegő-, víz-, talaj- és a vegyi szennyezés, valamint az iparra, az energiára, a mezőgazdaságra, a terméktervezésre és a hulladékkeletkezés megelőzésére vonatkozó szakpolitikákat.

Kapcsolódó anyagok:

Rossz hír a halevőknek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás