A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: euronews

A vasárnap délelőtt kezdődött maratoni találkozó után a halászati​ ágazatért felelős uniós miniszterek megállapodást kötöttek a 2022-es halászati kvótákról, amelyek meghatározzák az Atlanti-óceánon, az Északi-tengeren, a Földközi-tengeren és a Fekete-tengeren a halászokra vonatkozó játékszabályokat.

Az Európai Bizottság illetékes biztosa szerint szükséges és megfelelő döntés hoztak.

“Halászati ágazatunk jövedelmezősége és fennmaradása az egészséges halállományoktól függ. Tudom, hogy egyes intézkedések nehézkesek, de megnyugtatok mindenkit, senkinek sem kell egyedül megtennie ezeket a lépéseket” – mondta Virginijus Sinkevicius.

A tengerparttal nem rendelkező országok esetében nem sok forog kockán, de az olyan halászati nagyhatalmak, mint Franciaország és Spanyolország a célkeresztben érzik magukat. Spanyolországnak a maga részéről már a harmadik éve kell megszorításokkal szembenéznie. A megállapodás a Kantábriai-tenger déli szürketőkehal-állományának 8%-os, a nyelvhal állományának 5%-os csökkentését tartalmazza.

„Meg kell őrizni a halászati erőforrásokat, a halászfalvak gazdaságát és lakóinak életmódját is” – vélte Luis Planas, spanyol halászati miniszter.

Ám az olyan civil szervezetek felé, mint például az Our Fish, vagyis a Mi Halunk- akik nemrég alkottak egy óriási a falfestményt az óceán szívveréséről – az EU minisztereinek végre el kell kötelezniük magukat a túlhalászás leállítása mellett. Különösen a Földközi-tenger térségében, amelyet a túlhalászás és a környezetszennyezés fenyeget.

“Az Oceana sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy a halászati miniszterek elmulasztották a lehetőséget az EU vizein élő összes halpopuláció fenntartható kitermelésének biztosítására, és ehelyett úgy döntöttek, hogy az atlanti halpopuláció mintegy 35 százalékánál túllépik a tudományos tanácsokat. Nem voltak elég ambiciózusak a halállomány csökkentésére irányuló halászati erőfeszítésekkel szemben a Földközi-tengeren” – foglalta össze Javier Lopez, az Oceana aktivistája.

Eközben kemény tárgyalások folynak Londonnal a Nagy-Britanniával közös vizeken alkalmazható kvótákról is.

túlhalászat elleni demonstráció. Brüsszel 2021 dec.12. forrás: oceanrebellion.earth

Nyitókép: 2021 december 12-én Brüsszelben az Ocean Rebellion tagjai döglött halnak öltöztek, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a túlhalászatra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás