A rovat kizárólagos támogatója

A Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, az Ökotárs Alapítvány, a Város és Folyó Egyesület, a Védegylet Egyesület és a helyi civilek szövetségre léptek a Római-part védelmében. Céljuk, hogy megakadályozzák a veszélyes és természetromboló parti mobilgát megépítését azzal, hogy közösen támogatják a Római-part árvízvédelmével kapcsolatos népszavazást. Megkezdődött az aláírásgyűjtés, egy nap alatt 10.000 összejött.

A parti védmű terveinek visszavonásával ugyanis lehetőség nyílhat arra, hogy a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmére végre egy olyan megoldás születik, mely egyaránt megvédi a környéken lakó 55 ezer embert és a partszakasz természetvédelmi értékeit. A civilek évek óta következetesen ezt követelik a döntéshozóktól.

A Szövetség a Római-partért üdvözli a Kúria keddi döntését, mely hitelesítette a római-parti mobilgát megépítésével kapcsolatos népszavazási kérdést.

Béres András III. kerületi önkormányzati képviselő és Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke magánszemélyként népszavazást kezdeményezett a Római-part árvízvédelmével kapcsolatban. 2017. október 10-én a Kúria a Fővárosi Választási Bizottság döntését megváltoztatva hitelesítette a népszavazási kérdést, amely a következőképpen szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV.5.) számú határozatát?” 

A most szövetségre lépett civilek hosszú idő óta következetesen szorgalmazzák egy olyan árvízvédelmi megoldás elfogadását, mely egyaránt garantálni tudja a lakosság védelmét és a partszakasz természeti értékeinek megóvását. A Fővárosi Közgyűlés által megszavazott és jelenleg engedélyezés alatt álló parti mobilgát terve ezzel szemben elpusztítaná Budapest egyik utolsó természetközeli Duna-partját, és az sem garantálható, hogy megfelelő védelmet tudna nyújtani a környéken élő 55 ezer embernek.

A Római-part árvízvédelmével kapcsolatos népszavazással [2] végérvényesen lekerülhet a Fővárosi Közgyűlés napirendjéről a budapestiek többsége által sem támogatott [6] természetpusztító parti védmű terve, és megmenekülhet a társadalmi és ökológiai szempontból is rendkívül értékes Római-part. A partszakasz megmentésére alakult szövetség ezért támogatja a népszavazási kezdeményezést, és a szervezetek pártoktól függetlenül gyűjteni fogják a budapesti népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat. A szervezetek továbbá azt várják a Fővárosi Közgyűléstől, hogy a népszavazás eredményéig állítsa le a mobilgát jelenleg folyó engedélyeztetési eljárását. A Szövetség a Római-partért meggyőződése, hogy a népszavazás lehetőséget jelent arra, hogy végre valódi, békés, a környezeti értékeket és a lakosság biztonságát egyaránt figyelembe vevő megoldás szülessen a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmére.

Kérdések és válaszok a Római-part védelméről szóló népszavazási kezdeményezésről >>>

A szövetséghez csatlakozott helyi civilek: Aquincum-Mocsáros Egyesület, Civilek a Rómaiért, Maradjanak a FÁK a Rómain, Óvjuk meg a Római-part szépséges fáit, Természetesen szeretjük a Rómait.
 

Megkezdődött az aláírásgyűjtés a budapesti népszavazáshoz.
Egy nap alatt 10.000 összejött. ÍRD ALÁ TE IS!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás