A rovat kizárólagos támogatója

Klubokat működtetnek, utakat és lakásokat építenek, gyomnövényeket irtanak, parkokat és emlékhelyeket gondoznak a helyi társadalom életében fontos szerepet játszó civil kezdeményezések. A településfejlesztéssel foglalkozó nonprofit szerveződések évente több tízmilliárd forinttal gazdálkodnak, taglétszámuk megközelíti a 64 ezer főt.

A településfejlesztéssel foglalkozó civil kezdeményezések felértékelődése a rendszerváltás környékére tehető. A helyi önkormányzatoknak nem volt elég pénzük feladataik elvégzéséhez; a fejlődés csak a helyben lakók anyagi és szervezeti segítségével volt gyorsítható. Ekkor jöttek létre egyre nagyobb számban olyan alapítványok, amelyek a lakosság pénzbeli hozzájárulásával, önkéntes munkájával gyorsították egy-egy beruházás – például tornaterem építésé; iskola, közműhálózat bővítése – megvalósulását.

A vizsgált időszakban; 1993 és 2000 között több mint kétszeresére nőtt a településfejlesztő nonprofit szervezetek száma. A hivatalos nyilvántartásokban mintegy 2400 ilyen szerveződés szerepel: 44 százalékuk alapítványi, 48 százalékuk egyesületi formában működik, nyolc százalékuk pedig közhasznú társaság. Taglétszámuk megközelíti a 64 ezer főt, 2000-ben több mint 48 milliárd forinttal gazdálkodtak.

A szervezetek – elsősorban a közhasznú társaságok- 1700 kilométer helyi utat és kétszáz lakást építettek, csaknem 1800 lakóházat újítottak fel. A településszépítő egyesületek 1100 hektárról szedték össze a szemetet, mintegy háromezer hektár parkot és közteret tartottak rendben, három és fél ezer hektár területen irtották az egészségre ártalmas gyomnövényeket, továbbá több száz épületet, emlék- vagy kegyhelyet gondoztak.

Az oktató és népszerűsítő feladatokat ellátó szerveződések négyszáz tanfolyamot tartottak a településszépítésről, a kertkultúra elsajátításáról – derül ki a statisztikai hivatal adataiból. Több mint 45 ezer ember bevonásával rendeztek programokat az adott település múltjáról, értékeinek bemutatásáról. Kiadványaik, hírleveleik száma kis híján eléri az ötezret. Fontos szerepet játszanak a helyi társadalmi élet szervezésében: klubokat működtetnek, lakossági fórumokat, tájékoztatókat rendeznek.

Érdekérvényesítő törekvéseiket gyakran demonstrációk szervezésével vagy különféle akciókban való részvétellel nyomatékosítják. A szervezetek közel ezer alkalommal éltek ezzel a lehetőséggel, összesen 65 ezer állampolgárt tudtak mozgósítani. A megmozdulások egy része nagyobb térségeket érintő ügyekben szerveződik, a civil kezdeményezések például veszélyes hulladékok elhelyezése ellen is felemelték a szavukat.
2002.06.25.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás