A rovat kizárólagos támogatója

Számos civil szervezet szolidaritási nyilatkozatot adott ki, melyben kifejezik együttérzésüket a traktorral Budapestre érkező gazdálkodókkal.

A Védegylet, a Biokultúra Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége által szervezett sajtótájékoztatón a megszólalók elmondták: közel kétmillió ember sorsa a demonstrációk sikerének tétje.

Bagi Béla, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének (MAGOSZ) alelnöke elmondta, hogy a ma kezdődő demonstráció célja nem a főváros forgalmának megbénítása, hanem a figyelemfelkeltés. A Budapestre traktorral érkező gazdálkodók arra akarnak rámutatni, hogy a vidéken élők, gazdálkodók megélhetési gondjai a városlakók számára sem lehetnek közömbösek. A gazdatüntetés által kívánják az agrárkormányzatnál elérni, hogy végre megteremtse az élhető vidék feltételeit. A demonstrálók legfontosabb követelései, hogy fizessék ki a 2004-es évre megígért támogatásokat; jogbiztonságot, kiszámíthatóságot teremtsenek a mezőgazdaság jogi szabályozásában és intézményrendszerében. A gazdák védelmet követelnek a tisztességtelen versennyel szemben. Elvárják továbbá az illetékes tárcától a családi gazdálkodók megerősítését; a vidékfejlesztést, agrár-környezetvédelmet sújtó elvonási kezdeményezések visszavonását, a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv végrehajtását.

Dr. Ángyán József, a Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet igazgatója kiemelte: vidék és város közös sorson osztoznak. Ha az agrártárca által teremtett jogbizonytalanság; a támogatások visszatartása; az eddig működő intézményrendszer (pl. falugazdász-hálózat) szétverése folytatódik, az katasztrofális következményekkel járhat vidéken, városban egyaránt. A vidékfejlesztést, agrár-környezetvédelmet sújtó sorozatos elvonások a kis- és közepes gazdaságok ellehetetlenülésével járnak. Ha vidéken átveszi az uralmat a nagybirtok, 770 ezer család megélhetése kerülhet veszélybe. A munkanélkülivé váló, földjüket elvesztő emberek pedig a városokba indulnak. Holott – ha az agrártárca kihasználná az EU által 80%-ban társfinanszírozott agrár-környezetvédelmi, vidékfejlesztési intézkedéseket, akkor az adófizetők is jobban járnának és a családi gazdálkodók is biztos megélhetéshez jutnának, ott gazdálkodhatnának, ahol élnek.

Czeller Gábor, a Biokultúra Egyesület elnöke elmondta: az agrár-környezetvédelmet sújtó elvonások, intézkedések Magyarországot egy stratégiai lehetőségtől fosztják meg: attól, hogy a mezőgazdaság elmozduljon az egészséges és piacképes termékek előállítása felé. Az agrár-környezetgazdálkodás és biogazdálkodás természeti erőforrásainkkal is ésszerűen sáfárkodik, ezért fontos lenne, hogy az erre már korábban meghatározott kereteket az agrártárca ne csökkentse.

Kajner Péter, a Védegylet munkatársa bemutatta a civil szervezetek nyilatkozatát, melyben együttérzésükről biztosítják a demonstrálókat és felajánlják segítségüket.
Az állásfoglalást zöld szervezetek mellett olyanok jegyzik, mint pl. a Hangya Együttműködés Szövetkezetek, a Professzorok Batthyány Köre, a Szent István Egyetem Környezet és Tájgazdálkodási Intézete, a Vidék Parlamentje.
Elmondta, hogy várják mindazon magánszemélyek és szervezetek csatlakozását a nyilatkozathoz, akik egyetértenek vele. A Felvonulási téren és a Kossuth téren számos programmal, bio-étel kóstolóval várják az érdeklődőket. A gyerekek felülhetnek a traktorokra, háziállatokkal találkozhatnak.
A nyilatkozatot a következő szervezetek bocsátották útjára: Biokultúra Egyesület, Fauna Egyesület, Független Ökológiai Központ, Hangya Együttműködés Szövetkezetek, Levegő Munkacsoport, Magyar Természetvédők Szövetsége, Professzorok Batthyány Köre, Rügyecskék Alapítvány, Szent István Egyetem Környezet és Tájgazdálkodási Intézete, Védegylet, Vidék Parlamentje, Zöld Akció Egyesület, Zöldgömb Sportklub.
További információ: Kajner Péter (Védegylet) Telefon: 06-20-462-2043 Emil: kajnerp@vedegylet.hu
 BUDAPEST, 2005. FEBRUÁR 21.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás