A rovat kizárólagos támogatója

Védett erdők tarvágása, az erdőt szétszabdaló utak eróziót és árvizet növelő hatása, a mélyszegénység és a helyi potentátok kitüntetett helyzete a tűzifa ellátásban. Demonstrációk, és kárbejelentő honlap. Hogyan érződik a Bükk hegység környékén a kormány „tűzifa rendelete”? Ezekről  is mesél podcastunkban F. Nagy Zsuzsa, a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke.

Mentsük meg a Bükköt a korlátlan fakivágásoktól civil munkacsoport alakult pár nap alatt, tüntetést szerveztek a fák védelmében, petíciójukat több mint ezren írták aló Miskolcon.

Ne bántsd, az erdőt, ne bántsd a fát!  – ez volt a szlogenje annak a békés demonstrációnak, melyet több tucat zöld szervezet hívott létre aug. 17-én este a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri székháza elé, hogy közösen követeljék: “vonja vissza a kormány az erdeinket pusztító rendeletet, ami továbbra is érvényben van.”

Mint ismert, az Orbán kormány az egekbe szökő energiaárakra és a megnövekedett tűzifaigényre hivatkozva egy augusztus 4-én megjelent rendeletben egy sor természetvédelmi korlátozás kiiktatásával megkönnyítette a fakitermelést. Azóta ugyan kijött egy miniszteri rendelet, amely megtiltotta a fakitermelést a természetvédelmi és a Natura 2000 területeken, de ez a tüntetés egyik felszólalója, Rodics Katalin a Greenpeace Magyarország szakértője szerint is csak kommunikációs trükk volt, mivel Nagy István agrárminiszter utasítása nem írja felül a kormányrendeletet, csak az volt a célja, hogy ne menjenek el sokan a tüntetésre. Hogy ez mennyire hatott a létszámra ezt nem tudom, de a tüntetésen a 18 órás kezdéskor talán 2-3000-en, hét óra magasságában 4-500-an lehettünk.
Az eseményről itt számoltunk be>>>

Miskolcon, a Bükk hegység lábánál kissé másképpen érződik a tűzifa rendelet. Erről F. Nagy Zsuzsanna mesélt a demonstráción. Hogy hogyan látják ők az erők helyzetét? Mit tehetnek a civilek? Hogyan áll a környék pár héttel az erdőtűz után? Mikorra készül el az erdőirtásokat is váró bejelentő honlap? Többek között erről is beszélgetett Sarkadi Péter szerkesztő a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület elnökével.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás