Hirdetés
Forrás: hirado.hu

A Cook-szigetek jóváhagyta egy cápamenedék létrehozását vizein, így a világ legnagyobb ilyen védett területét segíti létrehozni. A Csendes-óceán déli részén található szigetlánc 1,9 millió négyzetkilométeres menedéket hozott létre, mely határos a szomszédos Francia-Polinézia által múlt héten létrehozottal.

Mindez azt jelenti, hogy tiltott a cápahalászat, valamint a cápatermékek birtoklása vagy eladása egy így már 6,7 millió négyzetkilométeres területen, amely szinte Ausztrália méreteivel egyenlő.

A csúcsragadozó halak túlhalászata megzavarja a komplex óceáni táplálékláncokat, míg a nyílt vízi cápák mintegy harmada felkerült már a veszélyezetett fajok Vörös Listájára. A cápamenedékeket kialakító egyéb szigetállamok között megtalálható Palau, a Maldív-szigetek, Tokelau, Honduras és a Bahamák. Francia-Polinézia múlt heti lépésével megelőzte a Marshall-szigeteket, melynek védett területét 2011 második felében hozták létre, akkor a világ legnagyobbikaként. A Cook-szigetek bejelentése pedig további 40 százalékkal növeli a területet.  Ahogy a Marshall-szigetek esetén, a Cook-szigetek erőfeszítését is segítette a Pew Környezetvédelmi Csoport, mely támogatja a szigetállamok ilyen lépéseit a fennhatóságuk alatt álló hatalmas kiterjedésű vizek miatt.
 

Kapcsolódó anyagok:

Alakulóban a világ legnagyobb tengeri parkja

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás