A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: euronews

Tuvalu felszólította a COP27-klímacsúcson részt vevő országokat, hogy hozzanak létre egy globális szerződést a fosszilis tüzelőanyagok használatának fokozatos beszüntetésére. A szegényebb nemzetek azt akarják, hogy  a gazdag országok fizessenek a szennyezésük által nekik okozott károkért.

“A felmelegedő tengerek kezdik elnyelni a földjeinket, centiről centire. De a világ olaj-, gáz- és szénfüggősége nem süllyesztheti el álmainkat a hullámok alá. Ezért a Nobel-békedíjasok százával és tudósok ezreivel világszerte egyesülve arra szólítjuk fel a világ vezetőit, hogy csatlakozzanak a fosszilis tüzelőanyagok elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződéshez, hogy a fosszilis tüzelőanyagokról való igazságos átmenetet sikerüljön megvalósítani” – hangsúlyozta Kausea Natano tuvalui miniszterelnök.

Tuvalu csendes-óceáni szomszédja, Vanuatu már szeptemberben, az ENSZ Közgyűlésén ilyen mechanizmus létrehozására szólított fel – emlékeztet a CNBC. Eddig azonban csak néhány kis ország támogatta a kezdeményezést, míg a fosszilis tüzelőanyag-ipar az energiabiztonság fontosságát hangsúlyozta a megújuló energiaforrásokra való áttéréssel kapcsolatban.

Világszerte egyre nagyobb lendületet kapnak a fosszilis tüzelőanyag-termelés megszüntetésére irányuló felhívások. Az Európai Parlament, a Vatikán és az Egészségügyi Világszervezet is támogatta a javaslatot az elmúlt hónapokban.

Fizessenek a gazdagok!
Sarm-es-Sejkben, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülésén (COP27) első alkalommal vitatták meg a fejlődő országok azon követelését, hogy a leggazdagabb, legszennyezőbb országok fizessenek kártérítést az éghajlatváltozás által okozott “veszteségekért és károkért”. A főleg afrikai és közel-keleti térségek államai ugyanis sokkal jobban megszenvedik az éghajlatváltozást, hiába kisebb a károsanyag-kibocsátásuk.

A barbadosi kormányfő, Mia Mottley is azt hangoztatta, hogy a fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatok fizessenek az általuk okozott károkért, járuljanak hozzá azokhoz az alapokhoz, amelyek a klímaváltozás által leginkább sújtott országoknak pénzügyi segítséget nyújtanának.

Mohammed Abdullahi nigériai környezetvédelmi miniszter felszólította a gazdag országokat, hogy vállaljanak kötelezettséget az éghajlatváltozás által leginkább sújtott országok megsegítésére.  “A mi világrészünknek élet és halál között kell választania” – hangsúlyozta Samia Suluhu Hassan tanzániai elnök.

“Afrika nem fizethet olyan bűnökért, amelyeket nem követett el” – jelentette ki Faustin-Archange Touadera, a Közép-afrikai Köztársaság elnöke, szintén aláhúzva, hogy a klímaválságért a gazdag nemzetek a felelősek.

“Az éghajlatváltozás közvetlenül fenyegeti népünk életét, egészségét és jövőjét – figyelmeztetett William K. Ruto kenyai elnök, kiemelve, hogy Afrika 2050-ig évi 50 milliárd dollárnyi kárral számolhat az éghajlatváltozás miatt.

A Seychelle-szigetek elnöke, Wavel Ramkalawan ugyancsak arra hívta fel a figyelmet, hogy a többi szigethez hasonlóan a Seychelle-szigetek is csak minimális mértékben járul hozzá a bolygó pusztításához. Ezzel szemben mégis ők szenvedik el a legtöbb kárt.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár hétfői beszédében úgyszintén szolidaritásra és a fejlett és fejlődő országok közti együttműködésre szólított fel. A főtitkár úgy fogalmazott: dönthetünk a “szolidaritás vagy kollektív öngyilkosság” között.

A szén-dioxid-kibocsátásból származó nyereségekre kivetett különadó ötlete az elmúlt hónapokban kapott egyre nagyobb visszhangot, miután az olaj- és gázipari nagyvállalatok bevételei jelentősen emelkedtek, a fogyasztók viszont csak nehézségek árán tudják rendezni fűtésszámláikat vagy autóik üzemagyagköltségeit.

Németország és Nagy-Britannia jobban a zsebébe nyúl
Németország 2025-ig hatmilliárd euróra (2400 milliárd forint) növeli nemzetközi klímavédelmi hozzájárulását, ebből 170 millió eurót (68 milliárd forint) a klímakockázatok kezelésére szolgáló új globális alapba szánnak – közölte Olaf Scholz.  A német kancellár a COP27-en hangsúlyozta, hogy az átállás a megújuló energiaforrásokra és a fosszilis üzemanyagokkal való takarékoskodás nemcsak klímavédelmi okokból fontos, hanem ennek biztonságpolitikai jelentősége is van.

Rishi Sunak brit miniszterelnök felszólalásában gyorsabb ütemű harcot sürgetett a klímaváltozás ellen. Mint mondta, az Oroszország ukrajnai háborúja miatt megemelkedett energiaárak nem indokolják, hogy ellankadjunk a klímavédelemben. Mint mondta, Nagy-Britannia a klímaváltozás által hátrányosan érintett országokat a jövőben erőteljesebben fogja segíteni, 2025-ig 1,5 milliárd fontot (690 milliárd forint) különít el erre a célra.  Emmanuel Macron francia elnök minden mélytengeri bányászat betiltása mellett érvelt a klímacsúcson.

Nem változik az Egyesült Államok klímapolitikája
Joe Biden a félidős amerikai választások eredményétől függetlenül is fenntartja klímapolitikáját – jelentette ki kedden az amerikai elnök klímaügyi különmegbízottja a COP27-konferencián. John Kerry hozzátette: “a klímaválság nemcsak a gazdaságot, az infrastruktúrát és a biztonságunkat fenyegeti, hanem a hétköznapi életünk valamennyi területét is”.

Donald Trump korábbi amerikai elnök 2017-ben jelentette be, hogy kilépteti országát a két évvel korábban megkötött párizsi klímaegyezményből, azzal érvelve, hogy a megállapodás túl sok terhet rótt az amerikai gazdaságra. Joe Biden elnöksége alatt azonban az Egyesült Államok visszatért a párizsi klímamegállapodáshoz.

Rekordmeleg októberben
Az idei nyár volt a legmelegebb volt Európa történetében, a múlt hónap pedig az eddigi legmelegebb október. A felszíni levegőhőmérséklet 1,92 Celsius-fokkal haladta meg az 1991 és 2020 közötti időszakban mért átlagos hőfokot, közölte az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus kedden.

A Meteorológiai Világszervezet a COP27 konferencián közölte, hogy az elmúlt nyolc év lehetett a legmelegebb a feljegyzések kezdete óta.

Nyitókép: Tuvalu még víz felett. kép: Brandi Mueller / Getty Images

Kapcsolódó anyagok:

COP27: A fejlődők szerint a gazdag országok cserbenhagyják őket

COP27: tapossuk a gázt a klímapokol felé

A COP27 az ECOMONDO partnere az első mediterrán pavilonban

Megnyílt a COP27 Sarm-es-Sejkben

A kontinensek közül messze Európa melegszik a leggyorsabban

Klímaaktivisták tiltakoznak, amiért az idei klímatárgyalásokat a Coca-Cola szponzorálja

Olvadóban az UNESCO jeges világörökségi helyszínei

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek