A rovat kizárólagos támogatója

A paksi építkezés megkezdéséhez még 3 szerződést kell megkötni, ám ezeknek legfeljebb a részleteit ismerhetjük meg. Ma még azt sem tudni, kik írják alá a szerződéseket az oroszokkal. Nem akarjuk titokban felépíteni Paksot, de valamennyire muszáj lesz – mondta a vs.hu-nak Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos.

Hol tart most a paksi projekt? Nyáron három „technikai jellegű” szerződés megkötéséről nyilatkozott.

Jelenleg zajlik az engedélyeztetési eljárás, emellett valóban három megvalósítási szerződés szövegezésén dolgozunk. Az első az új blokkok tervezési, beszerzési, és kivitelezési kérdéseiről szól, a második a reaktorok üzemeltetését és karbantartását szabályozza, míg a harmadik a nukleáris üzemanyaggal történő ellátást és a kiégett fűtőelemek kezelését részletezi.

Ezek a szerződések nyilvánosságra kerülnek, vagy ismét orosz honlapokat kell böngészni, hogy megismerjük a tartalmukat?

Ma sem értem, hogyan fordulhatott elő, hogy a hitelszerződés orosz oldalról került először nyilvánosságra. Az eddig aláírt két szerződést (a nukleáris együttműködésről szóló megállapodás és a hitelszerződés – a szerk.), a magyar kormány kötötte az orosz kormánnyal, tehát kormányközi megállapodások. Azok a szerződések viszont, melyeken most dolgozunk, magánjogi szerződések lesznek. Ezekben a megállapodásokban olyan kereskedelmi részletkérdések vannak, melyek nyilvánosságra hozatala egyik félnek sem áll az érdekében, és ez nem is gyakorlat az iparban, hiszen rontaná a felek versenypiaci pozícióit, sértené a társaságok üzleti érdekeit.

Kik tárgyalnak ezekről a megállapodásokról?

Orosz részről a Roszatom, magyar oldalról pedig a Miniszterelnökség és a hozzá tartozó társaságok tárgyalnak. Így a Paks II. szakemberei is segítik a munkát.

Tehát akkor a szerződéseket a nemrégiben a Miniszterelnökséghez került MVM Paks II Zrt. írja alá a Roszatommal?

Egyelőre még tárgyalunk arról, kik lesznek az aláíró felek. De az biztos, hogy magánjogi szerződések lesznek, mert erőmű építéséről van szó, amit egy társaság egy másik társaságnak épít.

FOLYTATÁS:  Mikor írják alá ezeket a szerződéseket?

 

28.000 milliót tapsolnak el csak úgy Paksra

28.000 milliót tapsolnak el csak úgy Paksra

Több mint 28 milliárd forintnyi kiadás szerepel a jövő évi költségvetés tervezetében a paksi bővítési beruházással kapcsolatban, holott a projekt még az engedélyezés előkészítésénél tart, számos jogi, pénzügyi és műszaki kérdés még nyitott. Aszódi Attila bővítési kormánybiztos tagadja, hogy a kormány túlságosan előreszaladt volna.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás