A rovat kizárólagos támogatója

Elbukott a javaslat, hogy az uniós tagállamok közösen 2050-re klímasemlegessé tegyék Európát. Bár korábban Magyarország jelezte, meggondolta magát, és támogatni fogja a határozatot, végül Csehországgal, és Lengyelországgal közösen leszavazta azt tegnap este. A Greenpeace felháborítónak tartja az Orbán-kormány lépését, mellyel a magyar lakosság biztonságát és jövőjét sodorja veszélybe, és nemet mond hazánk természeti kincseinek megőrzésére.

Az éghajlati válság kellős közepén mindenkinek felelősséget kell vállalnia. A klímavészhelyzet már ma is valóság: a vízhiány emberi életeket olt ki, naponta újabb és újabb meleg- és csapadékrekordok dőlnek meg szerte a világban. Fajok százezreit fenyegeti a kipusztulás, ami az ökoszisztéma, végső soron pedig civilizációnk összeomlásával fenyeget. A földi életet veszélybe sodró klímakatasztrófa elkerülése érdekében gyors és hatékony kibocsátáscsökkentési lépésekre lenne szükség minden országban.

A brüsszeli EU-csúcson mégse tudtak megegyezni a tagállamok egy klímakatasztrófára megfelelő választ adó közös uniós klímastratégiában. A magyar kormány saját lakosságának érdekeivel szemben cselekedett, amikor Lengyelországgal, Csehországgal és Észtországgal közösen megakadályozta, hogy egy minden tagállamra kötelező érvényű uniós klímavédelmi megállapodás szülessen. A négy ország ellenállása miatt az ambiciózus klímavédő cél kikerült a szövegből, és mindössze annyi olvasható a klímastratégia lábjegyzetében: „A tagállamok nagy többsége vállalja, hogy eléri a klímasemlegességet 2050-re”

„Érthetetlen és felháborító, hogy a magyar kormány nem hajlandó kiállni a magyar emberek érdekei mellett!

A bolygónkon tombol a klímaválság. Hazánk a világátlagnál gyorsabban melegszik, a klímaválság által súlyosabban érintett területek közé tartozik. A mindannyiunk jövőjét biztosító nemzetközi klímavédelmi intézkedések blokkolása ezért botrányosan felelőtlen lépés a magyar kormány részéről. Gyors és érdemi lépéseket várunk el Magyarország mindenkori vezetőitől a klímakasztrófa elkerülése érdekében, a magyar lakosság és hazánk természeti kincseinek védelmében,” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A Greenpeace szerint Magyarország a lehető leggyorsabban, a lehető legtöbb szén-dioxid-kibocsátást a szénről a megújulókra történő átállással tudná megspórolni. Első lépésként ehhez a mátrai szénerőmű mielőbbi bezárása szükséges, mely célért a napokban demonstráltak.  A környezetvédő szervezet petícióban kéri az erőmű bezárását legkésőbb 2025 év végéig, és arra szólítja fel a kormányt: hazánk is csatlakozzon azokhoz az európai országokhoz, amelyek felhagynak a klímagyilkos szénerőműveik használatával.

Nyitókép: Június 19-én a Greenpeace Magyarország aktivistái demonstráltak a Mészáros Lőrinc nagyon szennyező gyöngyösvisontai Mátrai Hőerőművénél. Kép: Greenpeace

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek