A rovat kizárólagos támogatója
Czech-press

A ZCE cseh áramtermelő cég több mint 30 millió koronát költött arra, hogy megóvja a madarakat a magas feszültség okozta pusztulástól – közölte Igor Smucr, a cég kereskedelmi igazgatója.

A ZCE akadályokat állított fel az elektromos vezetékek mentén a Certovo jezero tó és a nyrskói gát között, ahol gyakran találhatók vándorsolymok, és egyéb védőberendezéseket szerelt fel Csehország nyugati részében, Tachov közelében, hogy védelmet nyújtson a ritkaságszámba menő fekete gólyáknak.

Emellett tárgyalásokat folytat pénzügyi támogatásról a plzeni állatmentő állomással. Az állomás jelenleg térképezi fel az elektromos feszültség szempontjából legveszélyesebbnek számító területeket, valamint a vándormadarak leggyakoribb repülési útvonalait Plzen és Karlovy Vary térségében.

Környezetvédő csoportok és a közvélemény javaslatára a ZCE létrehozta a “Szivárvány energia” nevű alapítványt, amely az “Egészséges szárnyak” elnevezésű országos programot finanszírozza. A program célja az, hogy megmentsék a nagyfeszültségű villamos vezetékekre kerülő madarakat a pusztulásról. Smucr szerint az áramütés leggyakoribb madáráldozatai a hattyúk, mivel ezek csak ügyetlenül tudnak repülni, nagy súlyuk miatt nehezen tudnak irányt változtatni és ezért csak ritkán tudják kikerülni a vezetékeket. A kereskedelmi igazgató ugyanakkor elmondta azt is, hogy a legbiztosabb védelmet a madarak számára a szigetelt vezetékek jelentik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás