A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Gondokat okoznak a túlságosan elszaporodott vaddisznók Csehországban, amelyek a könnyebb élelemszerzés céljából egyre gyakrabban kószálnak a nagyvárosok peremkerületeiben, olykor riadalmat okozva a lakosság körében.

A vaddisznók rendkívüli elszaporodását mutatja, hogy míg nyolcvan éve  évente mintegy 500 vaddisznót lőttek le a vadászok, az 1960-as években évente mintegy 3 ezret,  tavaly viszont 185 ezret. Mindezek ellenére a vaddisznók számának csökkentésére tett erőfeszítések az utóbbi években sikertelenek  voltak – írta a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap a vadászszövetség adataira hivatkozva.   

A vadászok szerint az utóbbi években megnőtt a vaddisznók agresszivitása is. Miután a természetben már nincs természetes ellenségük, módosították a korábban kialakult túlélési stratégiájukat, egyre merészebben mozognak az emberi települések közelében és keresik az élelmet.  

Prága déli részén lévő Modrany lakótelep iskolája közelében kisebb vaddisznócsoportok ólálkodtak a minap, amelyek a közeli erdőkben élnek. A prágai önkormányzat ezért soron kívül engedélyezte nagyobb számú vaddisznó lelövését. A cseh főváros keleti peremén a napokban több vaddisznó is puskavégre került. A sajtó szerint vaddisznókkal lehet találkozni a nyugat-csehországi Karlovy Vary peremkerületeiben is. A világhírű fürdővárost körülvevő erdőségek ideális életkörnyezetet nyújtanak az állatoknak.    

Persze minden csak nézőpont kérdése, lehet hogy az egyre terjeszkedő emberi populáció legalább annyira zavarja a szintén jól alkalmazkodó disznókat, mint fordítva.

Kapcsolódó anyagok:

Belakták Fukusima környékét a vaddisznók

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek