A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A napjainkban egyre népszerűsödő környezettudatos gondolkodásmódnak köszönhetően, mára szinte az élet minden területén elérhetővé váltak olyan megoldások, amelyekkel hétköznapi életünket is könnyedén zöldebbé tehetjük, sőt. Egyre több olyan terület van, például az építőipar is, ahol már kötelezővé vált vagy hamarosan azzá válik a fenntartható lépések bevezetése.

A tudatos megoldások között pedig vannak innovatív, és vannak évtizedes múltra visszatekintő, mégis kevésbé ismert lehetőségek is.

Amikor új építkezésbe vagy jelentősebb felújításba kezdünk számos olyan technológia közül választhatunk, amelyek igazán hosszútávú „zöld” megoldást jelenthetnek új otthonunkban. Kevésbé ismert környezetbarát alapanyag azonban a Durisol, amely egy nagyjából 80 éves múltra visszatekintő, mineralizált faforgács alapanyagú, újrahasznosított gyártási melléktermék. Ebből a jól felhasználható építőanyagból a téglához hasonlóan stabil és teherbíró fal, és számos egyéb épületrész vagy akár kerítés is építhető. A falazóanyag összetételének köszönhetően kiemelkedően jó hő- és páraháztartással, valamint hangszigetelő és hangelnyelő képességgel rendelkezik. Mindemellett fontos kiemelni azt is, hogy a Durisol előállításához felhasznált faforgács természetesen megújuló, újrahasznosított alapanyag, amely tökéletesen alternatíva lehet, hiszen a faforgácsból cement, víz és egyéb speciális alapanyagok megfelelő arányú keverésével, a fa és beton által kínált összes előnyös tulajdonságot egyesítő építőanyag válik.

Igazán zöld zajvédelem

Azt például tudta, hogy a főutak és autópályák mentén kiépített zajárnyékoló falak nagyrésze is Durisolból készül? Ez a közterületeken ismert megoldás azonban, akár családi házak vagy sorházak zajvédő kerítéseként is kiválóan használható, ugyanis könnyű építhetőségének és megfizethető árának köszönhetően már nem számít luxusterméknek. A Leier Durisol termékcsaládjába tartozó fabeton falak is ilyen, bárki számára elérhető megoldásokat kínálnak, így könnyedén tompíthatjuk a külvilág zavaró hangjait otthonukban és kertünkben. A ház és kert köré épített zajvédő fal igazán sokfunkciós megoldás lehet, hiszen is kerítésként biztosítja otthonunk védelmét, kizárja a nem kívánt tekinteteket és nemmellesleg a nemkívánatos zajokat is. Ezzel kiváló alternatívát kínál az olyan szomszédból érkező hangok ellen, mint például a kutyák ugatása, gyerekek sírása, hangos zene, népes vendégsereg. És erősen tompítja az olyan egyszerű, mindennapi élethez tartozó zajokat is, mint például a barkácsolás, az építkezés, a fűnyírás vagy éppen a légkondicionáló gépek külső egységeinek zúgása. De természetesen akkor is ideális megoldás lehet, ha az épület forgalmas autóút vagy akár vasút közelében helyezkedik el. És ez csupán néhány – minden kertesházban élő életében előforduló – példa arra, mikor is lehet tökéletes választás egy Durisol zajárnyékoló kerítés.

És hogyan is készül Durisol?

A Durisol zajárnyékoló falak hatékonysága egyedülálló szerkezetüknek köszönhető, ugyanis a falat alkotó elemek felülete cementkötésű faforgácsból készül amely préseléses technikával kialakított rétegeket hoz létre és egy 13 centiméter vastag betonmagot ölel körbe. Az így kapott szendvicsszerkezetű fal két hasznos tulajdonságával segíti az eredményes zajárnyékolást: egyrészt a belső betonszerkezet nagyban tompítja az környezetből érkező hanghullámokat, másrészt a fal külső, faforgácsos héja szivacsként szívja magába a legtöbb hanghullámot, ezzel gátolva a hangvisszaverődést.

Szigordó energiafelhasználási szabályok

A fenntartható építőipari alternatívák egyre nagyobb térhódítása nemcsak az emberek érdeklődésének köszönhető, hanem a szabályozások szigorodásának is. Ugyanis 2022. július 1. után csak a közel nulla energiaigényű épületek kaphatnak majd használatbavételi engedélyt új építkezés vagy jelentősebb felújítás esetén. Így aki előrelátóan szeretne gondolkodni, annak már most érdemes a „zöld” megoldásokkal terveznie, hogy a kiválasztott építőanyagok és technológiák teljes mértékben eleget tegyenek a hamarosan életbe lépő szabályoknak. Ugyan a kert és a kerítés kiválasztásánál nem kötelező figyelembe venni az energetikai tényezőket, de ha valaki már belekezdett az építkezésbe vagy a felújítási munkálatokba, azoknak érdemes lehet a ház körül is tudatos megoldásokat használnia. A kerítésként telepített esztétikus, vandálbiztos, és magasnyomású mosóval könnyen tisztítható Leier Durisol falak hosszú évtizedekre hozzájárulnak az otthon nyugalmának megőrzéséhez és környezetünk védelméhez.
Tudjon meg többet >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás