A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: ng.hu

Átadták a napelemekből álló energiatermelő rendszert Csernobilben. A létesítmény egyelőre 1 megawatt energiát állít elő, ezzel mintegy 2000 háztartást képes ellátni. A hosszú távú cél azonban az, hogy 100 megawattosra növeljék a teljesítményt – írta az AFP.

A napelemtelep mintegy 100 méterre fekszik attól a fémkupolától (szarkofágtól), amely az egykori atomerőművet fedi be. 1986. április 26-án a 4-es számú reaktor felrobbant, a felszabaduló szennyező anyagok pedig Európa háromnegyedét érték el – a kihullás főleg a mai Oroszországot, Ukrajnát és Fehéroroszországot érintette.

A baleset után százezreket telepítettek ki az erőmű 2000 négyzetkilométeres környezetéből. Az térségbe nagyjából 24 000 évig nem költözhetnek vissza az emberek. Ukrajna néhány évvel ezelőtt azt a célt tűzte ki, hogy növeli a villamos áram-előállítását, és ezzel együtt csökkenti az oroszországi gázbehozatalát. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy a csernobili erőmű környékét, mintegy 2 500 hektárt napelemek telepítésére megnyitják a beruházók előtt.

Mivel Ukrajna meglehetősen olcsón kínálja a területet, a régióból pedig könnyű rácsatlakozni az ukrán energiarendszerre, a beruházás vonzza a befektetőket. Az új létesítmény fejlesztése évekkel ezelőtt kezdődött, a kész telepet viszont csak 2018. október 5-én adták át, illetve csatlakoztatták az energiahálózatra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás