A rovat kizárólagos támogatója

Évekig elhúzódhat a kondenzációs kazánokra való átállás a társasházakban. A gyűjtőkémények szükséges átalakítása miatt a lakóközösségek csak együtt állhatnak át a kondenzációs kazánokra.

Az úgynevezett kazánrendelet célja a hatékonyabb és környezetkímélőbb fűtőberendezésekre való áttérés ösztönzése, a kazáncsere azonban nem csak költsége, de a szükséges kéményfelújítás és a lakók egymásrautaltsága miatt is komoly nehézséget jelent a társasházakban élőknek. Mivel egy gyűjtőkéménybe nem vezethető be kondenzációs és nem kondenzációs készülék, a kazáncseréhez és az ahhoz szükséges kéményfelújításhoz a teljes lakóközösség részvétele, illetve beleegyezése szükséges – hívják fel a figyelmet a Házfórum társasházszakmai fórum szakértői.

Az Európai Unió 2007-es ErP, vagyis energiával kapcsolatos termékek irányelve értelmében a tagországokban külön-külön meghatározott határidőig új, hatékonyabb és környezetkímélőbb készülékekre kell cserélni a régebbi típusú kazánokat. Mivel a károsanyag-kibocsátás mintegy harmada a lakossági energiafelhasználásból származik, a közösségi jogszabály mérföldkő lehet az unió azon céljának elérésében, hogy 2020-ra 20 százalékkal csökkenjen a kontinensen a széndioxid-kibocsátás. Amellett azonban, hogy ezek a berendezések több százezer forintba kerülhetnek, a telepítésükhöz elengedhetetlen kéményfelújításhoz szükséges a teljes lakóközösség engedélye is társasházak esetében.

„A kondenzációs kazánok beépítéséhez szükséges a kémények korszerűsítése is, azonban egy gyűjtőkéménybe nem vezethető be egyszerre kondenzációs és nem kondenzációs kazán is. Ezért amíg a társasházban vagy lakásszövetkezetben akár csak egy nem kondenzációs kazán is a kéménybe van kötve, a közösség nem tudja elvégezni a felújításokat. Emellett pedig a kondenzációs kazán telepítéséhez szükség van a lakók engedélyére is, hiszen a kémény felújítása őket is közvetlenül érinti” – hívta fel a figyelmet Sárvári Marcell, a Házfórum társasházszakmai fórum vezető szakértője. Hozzátette: „természetesen senki nem kötelezheti az adott lakástulajdonost, hogy több százezer forintos költségen ő is lecserélje még működő kazánját annak érdekében, hogy megvalósulhasson a korszerűsítés, azonban ez a többi tulajdonosnak nagyon költséges és kellemetlen helyzetet teremt”.

Nincs több haladék

Magyarországon az elmúlt egy évben többször is kaptak haladékot a lakástulajdonosok, hogy lecseréljék hagyományos vagy turbós készüléküket. Előbb 2015. szeptember 26-a, majd 2016. július 1-je volt az a legkésőbbi időpont, ami után az elromlott korábbi kazánok helyett még régi típusút vásárolhattak, mielőtt kivonnák ezeket a forgalomból. A legutóbbi változtatás szerint a társasházban/ lakásszövetkezetben élőknek készülékcsere esetén 2018-ig nem kötelező kondenzációs kazánra váltaniuk, ha 10 kW-os vagy az alatti fűtőkészülékekre és a 30 kW névleges teljesítményű vagy az alatti kombi kazánokat használnak, amelyek gyűjtőkéményhez csatlakoznak.

„A legutóbbi haladék oka pontosan az volt, hogy időt adjon azoknak a lakástulajdonosoknak is, akik egyelőre nem váltanának, de a következő egy-másfél évben várhatóan rákényszerülnek majd erre. Ugyanakkor ezeknek a még beszerezhető hagyományos készülékeknek is szigorú feltételeknek kell megfelelniük: a készülékeknek 75 százalékos (ηs) minimális hatékonysággal kell működniük, és az előírt nitrogén-oxid határértéket is be kell tartaniuk. A hagyományos kombi- és fűtőkazánok közül minden gyártó egyetlen típust láthatott el ErP jelzéssel, a többi típust ki kellett vezetniük a piacról” – tette hozzá Patonai Roland, a Szerelvénybolt Kft. tulajdonosa. A kivétel a turbós készülékekre nem vonatkozik, ezek július 1-e óta csak kondenzációs kazánra cserélhetők.

A kondenzációs berendezések a ventiláció segítségével a már felhasznált hőt visszaforgatják a rendszerbe, ami az amúgy távozó hővel melegíti a kazánba beáramló vizet, újrahasznosítva a hulladékhőt.

Így ezek a készülékek az elavult régi készülékekhez képest akár háromszor-négyszer jobb energiahatékonysággal fűtik a lakásokat, ami számottevő rezsi-megtakarítást jelenthet a lakóknak. Emellett a modern készülékek egyenletesebb és biztonságosabb hőellátást is biztosítanak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek