A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: népszava

Évek óta pusztul a Planetárium, de még azt sem tudni, kinek kellene foglalkozni vele. Mintha fekete lyuk nyelte volna el a csillagászati előadásairól híres létesítményt.

Hat éve pusztul üresen a Népligetben Planetárium, és a jelek szerint nem is rendeződhet egyhamar a sorsa. Egyelőre ugyanis nem csak azt nem tudni, mi lesz a csillagászati előadásairól híres létesítmény sorsa, az is rejtély, kinek kellene ezzel foglalkoznia. A Planetárium épülete nincs körbekerítve, látható őrzése nincs, tulajdonosra, üzemeltetőre nincs utalás, de még olyan tábla sincs, amelyről kiderülne, tűz esetén ki az értesítendő. Az üvegajtókon át látni, hogy a pénztárban még ott egy „rögtön jövök” feliratú tábla, kicsit odébb pedig uniós pályázatok plakátjai foszladoznak: az egyik arról büszkélkedik, hogy az „Élethosszig tartó tanulás elősegítése” érdekében 77,5 millió forintot adott az EU a Tudományos Ismeretterjesztő Társulatnak (TIT).

Sokáig, a TIT működtette az intézményt, ám a szervezet 2018-ban lemondott 81 százalékos tulajdonrészéről az állam javára, amely így a Planetárium épületének kizárólagos tulajdonosa lett. Mivel azonban a TIT ma is saját intézményként ír honlapján a Planetáriumról, és még néhány éve is nagyszabású felújítási tervekről adott hírt, a Népszava megkereste a szerveztet. A TIT azonban elzárkózott a válaszadás elől, mondván nem tulajdonosai a Planetáriumnak.

Mivel a Népliget komplex megújítását célzó – jelenleg is futó – ötletpályázat elbírálásában szerepet kap az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), a lap megkereste ezt az tárcát. Több napos gondolkodás után azt írták, hogy a Planetárium ügyében a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) „mint illetékes tárca jogosult nyilatkozni.”

Meg is keresték a KIM-et, de azt írták: „Illetékesség hiányában a Kulturális és Innovációs Minisztérium nem jogosult a válaszadásra.”

Ezek után megkérték mindkét minisztériumot, hogy oldják fel az ellentmondást. Cikkük megjelenéséig csak Lázár János tárcájától érkezett válasz, ebben megismétlik, hogy ők nem illetékesek. Majd a korábbi nyilatkozatukat finomítva azt írták: “a Kulturális és Innovációs Minisztérium részéről is mindössze érintettség állhat fent.”
Hogy ez mit jelent, nem részletezték, de végül visszairányítottak TIT-hez, amelyről kiderült, hogy vagyonkezelője az épületnek, és amely már korábban közölték lapunkkal, hogy nem illetékes.
A Népszava kereste a fővárost is, mivel a Planetárium alatti telek közös budapesti és állami tulajdon. Mint írták, sem tulajdonosi, sem vagyonkezelői ráhatásuk nincs az épület sorsára. Arról pedig, hogy milyen funkciót látna szívesen a főváros, áprilisig nem tudnak nyilatkozni, mert még tart a Népliget komplex megújítását célzó ötletpályázat elbírálása.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás