Hirdetés

Mától láthatja a nagyközönség a budapesti állatkertben Polát, a Győrött született, mesterségesen nevelt csimpánzkölyköt. A tizenhárom hónapos kiscsimpánz azért vendégeskedik a fővárosban, mert a téli időszakban zárva tartó győri állatkertben ilyenkor nem láthatná őt a nagyközönség.

Pola, a győri állatkert kiscsimpánza 2003. október 25-én látta meg a napvilágot a rábaparti város Xántus Jánosról elnevezett állatkertjében. Megszületése többé-kevésbé meglepetés volt, mivel az akkor 47 éves, meglehetősen idős anyaállat (Paula) a megelőző öt évben már egyáltalán nem mutatott szexuális aktivitást. Bár Paula idős kora ellenére megfogant, felnevelni nem tudta a kölyköt. Egészsége olyannyira leromlott, hogy a kölyköt el kellett venni tőle, és mesterséges úton kellett gondoskodni a kis Pola felneveléséről. Időközben az idős anyaállat el is pusztult, így a kölyök felnevelése végleg a gondozók feladatává vált.

Egy kiscsimpánz mindig népszerű az állatkerti látogatók körében, különösen, ha emberi pótmama neveli. Természetes hát, hogy a győri állatkertben is sokan meglátogatták a cseperedő emberszabásút. A téli időszakban azonban a győri Xántus János Állatkert nem látogató, ezért a vezetőség abban állapodott meg a budapesti állatkerttel, hogy Polát átmenetileg a fővárosban láthatja a közönség. A most már 13 hónapos kiscsimpánz tehát Budapestre költözött, és vele utazott az állattal éjjel nappal foglalkozó gondozó, Ágnes is.

A Fővárosi Állat- és Növénykert külön csimpánzovit alakított ki Pola számára. A közönségtől biztonsági üvegfallal elválasztott csimpánzóvoda a Nyugat-Afrika Házban található, ahol a nagyközönség reggel kilenc órától 13:00-ig tekintheti meg a virgonc kismajmot. Egyébként érdekes történet fűződik a kis Pola fogantatásához is. Pola édesanyjánál, a néhai Paulánál ugyanis már csak életkora miatt sem gondoltak arra a győri szakemberek, hogy teherbe eshet. Arra pedig már végképp nem számítottak, hogy a Misi nevű hím az elválasztó rácson keresztül fogja teherbe ejteni. A születési időpontjából ugyanis kiszámítható, hogy a párzásra olyan időszakban került sor, amikor Misi és Pola összeszoktatását végezték, és ezért a két állat átmenetileg külön volt választva. Úgy látszik, az elválasztó rács nem akadályozta meg a párt a romantikus együttlétben, aminek az egyik oka az lehet, hogy a régmúltból már ismerték egymást. Mielőtt 2002-ben Győrben összekerültek volna, a hetvenes évek második felében egy darabig már voltak lakótársak a Veszprémi Állatkertben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás