A rovat kizárólagos támogatója

Ünnepélyes díjátadóval és a nyertes fotókból összeállított kiállítás megnyitójával zárult a Birdo Az év madárfotósa 2023 fotópályázat. A magánszemélyek kezdeményezésére indult a kétfordulós fotópályázatra közel 2500 fotó érkezett. Fődíjasok: Daróczi Csaba, Koncz-Bisztricz Tamás, Horváth Tibor.

A Birdo Az év madárfotósa ma Magyarországon az egyetlen olyan fotópályázat, amelynek a madarak a főszereplői. A pályázat kiírói szeretnék elérni, hogy bővüljön a madarakat szerető és védő, elkötelezett emberek köre. A pályázaton kizárólag etikus elvek alapján fotózott képeket fogadnak el, amelyek készítése a madarakat szaporodásukban és természetes mozgásukban nem akadályozta. A madárfotósok 10 különböző kategóriában versenyezhettek, nevezési díj nélkül.

November 4-én a Fővárosi Állat- és Növénykertben az Óriások csarnokában megtartott díjátadón összesen 51 alkotás, kategórianyertes és különdíjas fotók kaptak elismerést. A kiírók nagy örömére ebben az évben bővült a Dokumentum kategóriába nevezők köre, így jövőre remélhetően, még többen nyújtanak be olyan fotósorozatot, amelyek madár- és élőhelyvédelmi projekteket mutatnak be.

A helyszínen kiderült az is, kik lettek a fődíjasok. A fotópályázat összesített fődíjasa, a Birdo Az év madárfotósa 2023 cím birtokosa Daróczi Csaba természetfotós lett, aki a második fordulóba jutott fotóival összesítve a legmagasabb pontszámot érte el.
A Birdo Az év ifjú madárfotósa 2023 címet az a 21 évesnél fiatalabb fotós, Koncz-Bisztricz Tamás érdemelte ki, akinek az Ifjúsági kategóriába benevezett fotói a legtöbb pontszámot érték el.
A kategórianyertes képekből került kiválasztásra a Birdo Az év madárfotója 2023. Ezt a díjat Horváth Tibor: Szerelem a tavon című alkotása, a Birdo extra kategória első helyezettje nyerte el.

A pályázat értékelését az idén nyolc tagúra bővült, neves fotósokból és madarászokból álló, szakmai zsűri végezte, elnöke Imre Tamás, NIKON nagykövet, természetfotós volt. A zsűri új tagja a díjátadó házigazdája, egyben a pályázat egyik szakmai támogatója, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója, dr. Sós Endre. A zsűritagok a második fordulóba jutott több mint 500 alkotást pontozták, így alakult ki a végeredmény. Szeptemberben a kiírók közönségszavazást is tartottak a pályázat Facebook-oldalán.

A pályázat eredményhirdetése után, november 5-től egészen 2024 január 15-ig a a Fővárosi Növény-és Állatkert Csillagtérben a nagyközönség is megtekintheti azt az 51 díjazott alkotást, amelyek kategórianyertesek, vagy különdíjasok lettek.

A Birdo Az év madárfotósa 2023 szakmai támogatója a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Főváros Állat- és Növénykert, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, médiatámogatója a Természetfotó Magazin.

A NYERTESEK TELJES LISTÁJA

KATEGÓRIA DÍJAK

Portré kategória
Első helySzomju LászlóDulácska
Második helyTökölyi CsabaSirályszimmetria
Harmadik helyDarya OstapenkoStorm
Magasra értékelt fotóLitauszki TiborFelhőkön ülve
Magasra értékelt fotóSzomju LászlóTéli modell
Részletek kategória
Első helySzerencsi GáborEsti tollászkodás
Második helyLóki CsabaTollászkodó
Harmadik helyDaróczi CsabaAz olasz
Magasra értékelt fotóTökölyi CsabaHajnalhoz öltözve
Magasra értékelt fotóAmbrus TímeaKözelharc
Madarak repülés közben kategória
Első helyDaróczi CsabaTrigonometria
Második helyDaróczi CsabaAz erdő madara
Harmadik helySzakolczai KrisztinaCsúcsforgalom
Magasra értékelt fotóSzakolczai KrisztinaFütyös füstös
Magasra értékelt fotóLóki CsabaKékóra
Madarak környezetben
Első helySzabó GergőAz utolsó hely
Második helyLitauszki TiborÁrral szemben
Harmadik helyDaróczi CsabaA fák doktora
Magasra értékelt fotóHorváth TiborSzól az ének…
Magasra értékelt fotóSzabó IrmaGólyák élete
Madarak viselkedése kategória
Első helyLóki CsabaPiócavadász
Második helySzomju LászlóFagyos napok
Harmadik helySzakolczai KrisztinaA róka és a cankó meséje
Magasra értékelt fotóTóth LászlóNagy „falat”
Magasra értékelt fotóGyenti BalázsA helyfoglalás
Birdo extra
Első helyHorváth TiborSzerelem a tavon
Második helyTóth LászlóSzínes étrend
Harmadik helyDaróczi CsabaA karvaly hullámhossza
Magasra értékelt fotóAmbrus TímeaÖsszakadva
Magasra értékelt fotóLóki Csaba„Kotródj!”
MadArt kategória
Első helyBorbély KrisztiánFekete-fehér partfutó
Második helyGyenti BalázsVertigo
Harmadik helyKocsis FerencSzéki gólya
Magasra értékelt fotóTóth LászlóAz ég felé
Magasra értékelt fotóSzemán PéterMadár csillagkép
Nyitott műhely kategória
Első helyBleicher DóraLakoma
Második helyAlbert AurélKáosz
Harmadik helyBalla György JázonHázőrző
Magasra értékelt fotóMacsuga HenriettaÜldögélő
Magasra értékelt fotóPapp-Salamon CsillaSzalakóta portré
Ifjúsági kategória
Első helyKártyás GergőDallamváltás
Második helyKoncz-Bisztricz TamásV
Harmadik helyKoncz-Bisztricz TamásFenyérfutó
Magasra értékelt fotóKoncz-Bisztricz TamásHoldtölte
Magasra értékelt fotóKoncz-Bisztricz TamásHáttér
Dokumentum kategória
Első helyJakab SándorSzalakóta LIFE

FŐDÍJAK

Birdo Az év madárfotósa 2023Daróczi CsabaA kategórianyertes fotóiért
Birdo Az év Ifjú madárfotósa 2023Koncz-Bisztricz TamásA benyújtott portfoliójáért
Birdo Az év madárfotója 2023Horváth TiborSzerelem a tavon

 

KÜLÖNDÍJAK ÉS KÖZÖNSÉGDÍJ

Különdíjak
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület különdíjaTóth LászlóHurok
Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület különdíjaSzakolczai KrisztinaA róka és a cankó meséje
Fővárosi Állat- és Növénykert különdíjaSzomju LászlóFagyos napok
Fővárosi Állat- és Növénykert különdíjaHorváth TiborA vöcsök
Fővárosi Állat- és Növénykert különdíjaWenczel ErikaIgézet
A Tripont Foto Video Kft. küldöndíjaAliczki ManóA mákföld kiskirálya
Tata város különdíjaSzemán PéterKötelék
Természetfotó Magazin különdíja
Birdo Az év madárfotója 2023
Horváth TiborSzerelem a tavon
Fotóoktatás fotósiskola különdíja
Birdo Ifjú Az év madárfotósa 2023
Koncz-Bisztricz TamásA benyújtott portfoliójáért
KözönségdíjPapp-Salamon CsillaSzalakóta portré

A Birdo – Az év madárfotósa pályázat három magánember kezdeményezése. A Birdo fotópályázattal szeretnék, hogy a természetvédelem fontosságának gondolata minél többekhez eljusson. Hisznek abban, hogy az, akinek lehetősége van akár csak fotókon megtapasztalni a természet szépségét, ha nem is lesz aktív környezetvédő, de biztosan nem fogja pusztítani a természeti értékeket.

Az ötletgazdák és egyben szervezők a környezetvédelem oldalának különböző területein aktívak.
Awad Abdel Halim Doris korábban környezetpolitikai programokkal, ökocímkével, erdészeti támogatásokkal foglalkozott, jelenleg a klímavédelmi erőfeszítésekhez kapcsolódó illegális faanyag kereskedelem felszámolásában vesz részt.
Czeglédi Andor az egyik jelentős hazai, környezetvédelem mellett elkötelezett vállalat operatív vezetője.
S. Takács Zsuzsanna public relations szakember, hosszú évekig egy „zöld” blog szerzője, dolgozott több környezetvédelmi ügyért, természetvédelmi egyesületeknek, projektnek jelenleg is kommunikációs tanácsadója.

A szakmai partnerek

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesületet (SZVTE) 21 olyan, elsősorban Komárom-Esztergom megyében élő magánszemély hozta létre, akik fontosnak tartják a helyi természeti értékek megőrzését és a biológiai sokféleség fenntartását. Az egyesület munkája során segíti a települési önkormányzatok természetvédelmi tevékenységét, erősíti a környezettudatos szemlélet kialakulását és elterjedését. Konkrét akciókkal ténylegesen megvalósuló, adatokkal alátámasztott, jelentőséggel bíró természetvédelmi munkát valósít meg. Ezen munkák során különös gondot fordít arra, hogy akcióiról az embereket tájékoztassa, lehetőség szerint a programokba be is vonja. Számos madár- és élőhelymentő munkájuk mellett egyik nagyszabású programjuk a 2001 óta évente megrendezett Tatai Vadlúd Sokadalom.

1974. január 6-án 200 taggal alakult meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely az eltelt évtizedek alatt Közép-Kelet-Európa legnagyobb természetvédelmi társadalmi szervezetévé vált. Napjainkban közel 10.000 tag, több ezer önkéntes segíti az MME tevékenységét, amely az elmúlt 50 évben jelentősen hozzájárult a hazai természetvédelem megerősödéséhez is. Az egyesület célja egyebek mellett a természeti értékek és a természetvédelem célkitűzéseinek népszerűsítése, a természetvédelem támogatói körének növelése, szemléletformálás, természetvédelmi kutatások és védelmi programok szervezése, megvalósítása, érdekérvényesítés hazai és nemzetközi szinten, részvétel a nemzetközi természetvédelmi szervezetek munkájában.

A Magyar Madármentők Alapítvány 2009-es fennállása óta közel 30.000 állatot fogadott be és kezelt. A Fővárosi Állat- és Növénykert 157 éves szakmai háttere, az ápolók és állatorvosok páratlan szakmai tudása folyamatosan hozzájárul ahhoz, hogy a sérült madarak és kisemlősök gyógyultan kerülhessenek vissza a természetbe, vagy ha ez már nem lehetséges, az Állatkert Vadállatmentő Központjában vagy a Margitszigeti Kisállatkertben folytathassák életüket egészséges utódoknak életet adva az alapítvány jóvoltából.

A Természetfotó Magazin (TFM) célja bemutatni főként Európa természeti szépségeit, természetfotósait, fotós helyszíneit, de nem zárkóznak el a többi földrész csodálatos élményeitől sem. A magazin beszámol a technikai újdonságokról érdekességekről is, a tippek-trükkök és a fotósiskola rovatok a kezdő, vagy már jártas, de tanulni vágyó fotósoknak nyújthatnak szakmai útmutatást. Elsőként a világon elindítottak egy asztro-fényképezéssel foglalkozó rovatot, mely a csillagok és galaxisok fényképezésének világába vezeti be az olvasókat. A magazin munkatársai a világ minden táján a terepen vannak, hogy képekben megragadják a természet világát, így mutatják be a természetfotósoknak és minden érdeklődőnek a megismerhetetlennek tűnő természet szépségét és egyben sérülékenységét – ez a magazin egyik fő küldetése.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás