Hirdetés

Ha nem következik be jelentősen kedvező változás Rióban, akkor elkerülhetetlen a csőd vagy valamilyen válságintézkedés. A brazil kormánynak egyelőre más gondja van: megkezdődött a felelősségre vonási eljárás a felfüggesztett elnök, Dilma Rousseff ellen – írta a Világgazdaság. A budapesti olimpia hívők figyelmébe.

Alig néhány nappal az olimpia záróünnepsége után három fokozattal lerontotta Rio de Janeiro szövetségi állam adósbesorolását a Standard & Poor’s. Az olimpia idején is kulcsfontosságú szolgáltatásokért, köztük a csatornarendszerért és a rendfenntartásért felelős szövetségi állam fokozott csődveszéllyel néz szembe az SP szerint. A CCC besorolás a hitelminősítő rendszerében azt jelenti, hogy ha nem következik be jelentősen kedvező változás, akkor elkerülhetetlen a csőd vagy valamilyen válságintézkedés.

Rio állam problémái még a nyersanyagpiaci boom idejéből fakadnak, amikor bőségesen részesült a Petróleo Brasiliero állami olajvállalat royalty befizetéseiből – emlékeztetett a The Wall Street Journal. Erre alapozva 2009 és 2015 között rengeteg közalkalmazottat vettek fel, az átlagfizetésük több mint duplájára nőtt, emellett az állam magára vállalt egyes, az olimpiához köthető beruházásokat is, mint például egy 3 milliárd dollárba kerülő metróvonal- írta a világgazdaság.

Az olajárak összeomlásával aztán egész Brazíliában beköszöntött a recesszió, Rio adóbevételei is súlyosan visszaestek, a merev szabályozás miatt viszont szinte lehetetlen elbocsátani a közalkalmazottakat, és az oktatási, valamint az egészségügyi kiadásokon se lehet faragni. Júniusban ugyan Rio kapott egy 2,9 milliárd reál (900 millió dollár) értékű gyorssegélyt a szövetségi költségvetésből, de az SP szerint ez év végéig a deficitje elérheti a 8,4 milliárd reált, és ez így marad a következő 12-18 hónapban is.

Májusban és júliusban már a garanciát vállaló szövetségi kormány törlesztett 535 millió reált Rio helyett, utóbbinak azonban a következő hat hónapban mintegy 2,5 milliárd reálnyi adósságszolgálata esedékes. A brazil szövetségi kormánynak egyelőre más gondja van: a múlt héten megkezdődött a felelősségre vonási eljárás a felfüggesztett elnök, Dilma Rousseff ellen.

A vád szerint Rousseff, illetve kormánya a 2014-es választások előtt meghamisította a költségvetési adatokat, hogy a gazdaság állapotát jobbnak tüntessék fel, emellett szabálytalanul vett fel hiteleket egy állami banktól. Az ártatlanságát hangsúlyozó Rousseff ma áll az ügyben bíróságként eljáró szenátus elé, kétharmados többséget igénylő menesztéséről legkésőbb szerdán szavaznak.

 

Többségünknek nem kell a budapesti olimpia

Többségünknek nem kell a budapesti olimpia

Országos reprezentatív felmérést készített a Publicus közvélemény-kutató a budapesti olimpiarendezés támogatottságáról. A válaszadók 57 %-a gondolja úgy, hogy egy olimpiai rendezéssel "elsősorban a Fideszhez közeli vállalkozók járnának jól, senki másnak nem érdeke ez". Ha a közvéleményen múlna, az olimpiarendezés költségét inkább az egészségügyre (61 %), oktatásra (28%) vagy a szegénység, éhezés felszámolására (17%) költenék. Óvatosan a budapesti olimpiával! – figyelmeztet az olimpiai játszmák szakértője.

Kapcsolódó anyagok:

Lehet-e fenntartható egy olimpiai létesítmény? Az idő majd eldönti

Olimpiai légszennyezés: Peking arany, Rio ezüst

Ötkarikás korrupció

Emberi fekáliában fognak úszni a riói olimpikonok

Káoszt hoz Rió Államra az olimpia

Honnan származik a favela megnevezés?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás