Hirdetés

A szerb energiapiaci árhatóság ma jóváhagyta, hogy a Srbijagas állami gázimportőr és forgalmazó az importárak csökkenésére tekintettel mérsékelje a belföldi gázárakat. Horvátországban 18 százalékkal csökken a lakossági földgáz ára.

A Srbijagas áprilistól 11,8 százalékkal leszállítja a lakossági földgáz árát, az ipari fogyasztóknak felszámított árat pedig 12,7 százalékkal csökkenti.

Horvátországban szerdán döntött úgy a kormány, hogy 18 százalékkal csökkenti a lakossági földgáz árát. A rendelkezés április 1-jén lép érvénybe, és 2017 március végéig szól.  Az ipari fogyasztók esetében az árat a piac alakítja, a kormánynak abba nincs beleszólása.

A horvát kormány döntése a Mol 49 százalékos tulajdonában lévő INA számára azt jelenti, hogy április 1-jétől mintegy 20 százalékkal olcsóbban, köbméterenként 1,27 kunáért (52 forint) kell eladnia a gázt a HEP energiaszolgáltatónak. Ha semmi más nem változik, akkor az intézkedés a következő 12 hónapban 160 millió kuna (6,64 milliárd forint) bevételkiesést jelent az INA számára. (MTI)

Az európai tőzsdéken az elmúlt egy évben megfeleződött a gáz ára. Úgy tűnik, minden fosszilis energiahordozóból túlkínálat van, így együtt olvad az egymással versengő termékek ára. De míg az olajnál már sokan gondolják, hogy elértük a gödör alját, a gázban még tovább romlanak a fundamentumok. A gázpiacon az LNG kínálat felfutása rajzolja át az erőviszonyokat, melynek hatására a Gazprom hasonló helyzetbe kerül, mint a Saudi Aramco az olajpiacon. Rövidtávon az elemzők árháborúra számítanak. De a Gazprom valószínűleg a mai mennyiségben és árban is alkalmazkodó stratégiáján is változtatni fog. A hubokban való kereskedelmét megerősítve, sokkal aktívabban próbálja majd menedzselni az importált mennyiségeket, és ezen keresztül az Európai árakat.

Gázárak szabadesésben >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás